×

Recensie

Alternative

16 mei 2019

American Football

LP3

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polyvinyl

LP3 American Football Alternative 4.5 American Football – LP3 Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een bijzondere band dat American Football. Na je prachtige debuutalbum 17 jaar lang niets van je laten horen en dan geheel onverwacht met je tweede album komen, je moet het maar durven. Gelukkig klonk hun verfijnde sound nog net zo vertrouwd. Al moet gezegd dat hun nieuwe album LP3, ineens maar drie jaar na LP2, de band pas weer net zo indrukwekkend doet laten klinken als op hun fascinerende debuut.

American Football (broers Mike (zang, gitaar) en Nate (bas, glockenspiel) Kinsella, Steve Holmes (gitaar) en Steve Lamos (drums, trompet) bleek dus na hun debuut een overduidelijk break nodig te hebben waarin de bandleden ‘even’ afzonderlijk van elkaar hun eigen muzikale weg moesten vinden. Het uitbrengen van hun tweede album en de wereldwijde tour die er op volgde bleek uiteindelijk de motivator om American Football echt nieuw leven in te blazen.

Net als het vorige album, opgenomen in Omaha’s Arc Studio’s en met Jason Cupp als producer, betekent dit album verrassende stappen verder dan de fijne debuutherhaling die het tweede album toch wel was. En de medewerking van Rachel Goswell (Slowdive) op I Can’t Feel You en de gastvocalen van Hayley Williams (Paramore) en Elizabeth Powel (Land of Talk) werkt daar zeker aan mee.

LP3 is namelijk een prachtig album geworden. Een album waarop dat zo ingenieus door elkaar vervlochten gitaarspel van Mike Kinsella en Steve Holmes tot wel zeer fraaie hoogten stijgt. Luister toch eens hoe na het fraaie glockenspielspel in albumopener Silhouettes (de track die het album enkele maanden geleden aankondigde) de gitaren invallen en de volle bandsound met veel warmte over de speakers de kamer inrolt. Een majestueuze sound.

Helemaal knap hoe de band na die prachtopening de spanning moeiteloos weet vast te houden. Echt elke song is raak op LP3. Every Wave To Ever Rise en Uncomfortably Numb zijn weergaloos mooie songs die in klasse Silhouettes moeiteloos opvolgen. Het zijn songs waarbij de kracht van de band, die dragende wat lome sound vol ruimtelijkheid en sprankelende gitaren waarbij de zang net zo belangrijk is als de lange instrumentale stukken, zich optimaal openbaart.

Het fijn groovende tegelijk dromerige Heir Apparent is bijna nog mooier. Doom in Full Bloom, met fraai trompetspel, komt al net zo hartverwarmend binnen. Wat een heerlijk breed gitaargeluid kent deze band toch en wat blijven hun songs in sfeer kamerbreed in emoties binnenkomen.

Ook het steviger I Can’t Feel You, met Rachel Goswell als gast, is al zo meeslepend goed. Mooi hoe de band hun songs steeds weer op en tot meesterlijke hoogten uitbouwen. Mine Is His met een meesterlijk outro en het majestueuze Life Support, met een intro dat eindeloos mag blijven duren, sluiten het album al net zo prachtig af.

Na dat wonderlijk mooie debuut van twintig jaar terug vindt American Football op LP3 de begeestering die ze toen al zo bijzonder maakte en voegt daar nog wat muzikale levenservaring en karrenvrachten emoties overheen. De goddelijke sound van die twee gitaarpartijen in combinatie met die coole bas, fraaie drumpatronen en de prachtige (dubbele) vocalen maken LP3 tot een verslavend mooi album. Eén van de allermooiste van dit jaar.  1. Silhouettes
  2. Every Wave To Ever Rise (met Elizabeth Powell)
  3. Uncomfortably Numb (met Hayley Williams)
  4. Heir Apparent
  5. Doom In Full Bloom
  6. I Can’t Feel You (met Rachel Goswell)
  7. Mine To Miss
  8. Life Support