×

Recensie

Jazz

27 maart 2014

Ambrose Akinmusire

The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint Ambrose Akinmusire Jazz 4.5 Ambrose Akinmusire – The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint Written in Music https://writteninmusic.com

Met het meesterlijke album When the Heart Emerges Glistening, zijn debuut voor Blue Note uit 2011, werd Akinmusire, terecht, wereldwijd opgepakt als een van de allergrootste nieuwe jazztalenten. Met zijn nieuw album The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint bevestigt hij zijn reputatie met grote klasse.

Geboren in Oakland, Californië werd Akinmusire reeds op zeer jonge leeftijd ontdekt door saxofonist Steve Coleman toen die hem zag spelen in het Berkeley High School Jazz Ensemble. Coleman nam hem terstond mee op tour. Via de Manhattan School of Music vervolgde Akinmusire zijn studie op het prestigieuze Monk Institute. Hij won vervolgens de Thelonious Monk International Jazz Competition and Carmine Caruso International Jazz Trumpet Solo Competition en bracht zijn debuutalbum Prelude…to Cora in 2007 bij platenlabel Fresh Sound uit. Hij was toen nog maar 24 jaar oud. Zijn snel opgekomen reputatie gaf hem vervolgens de mogelijkheid, bij verhuizing naar New York, met gereputeerde muzikanten als Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding en Jason Moran te spelen. Via Moran kwam hij in contact met de legendarische Bruce Lundvall van Blue Note, die hem terstond tekende.

We zijn zo langzamerhand gewend aan zijn vreemde albumtitels en The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint is ook weer een heel mooie. En zolang de spannende titels aansluiten bij datgene wat Akinmusire op zijn albums laat horen heeft hij al helemaal mijn zegen. Want wat is ook The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint een ongelooflijk rijk en veelzijdig album. Van traditionele jazz tot aan klassiek gearrangeerd tot aan gezongen jazz tot aan hiphop influenced jazz Akinmusire beheerst het allemaal. En dan ook nog eens op de meest spannende en onvoorspelbare manier. Niet alleen zijn spel maar ook zijn band ( naast Akinmusire, Walter Smith op tenor sax, Sam Harris op piano, Harish Raghavan op bas en Justin Brown op drums) zijn in absolute topvorm en voelen de soms complexe dan weer emotievolle melodielijnen van Akinmusire’s composities geweldig aan.

Hoe geweldig stukken als As We Fight en Bubbles al niet zijn, volledig weggeblazen worden we met Richard (conduit), het live opgenomen afsluitstuk van het album. Absoluut briljant! Net zo indrukwekkend is The Beauty of Dissolving Portraits, een prachtige compositie opgenomen met het Osso String Quartet. En hoewel op het door dezelfde strijkers uitgevoerde Inflatedbyspinning Akinmusire zelf niet te horen is, is duidelijk zijn klasse in componeren te horen. Gastbijdragen op het album komen er van de geweldige zangeres Becca Stevens in het prachtige Our Basement en van Theo Bleckmann in het geweldige Asiam. Ook het met Al Spx van Cold Specks uitgevoerde Ceaseless Inexhaustable Child overtuigt volop.

The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint is een zo rijk muzikaal album dat zich met meerdere luisterbeurten steeds meer  in je hoofd en je hart zal nestelen. Een album als de meest fijne puzzeltocht naar de juiste emoties. Iets wat echt alleen heel speciale albums kunnen doen. 1. Marie Christie
 2. As We Fight (Willie Penrose)
 3. Our Basement (Ed)
 4. Vartha
 5. Memo (G. Learson)
 6. The Beauty Of Dissolving Portraits
 7. Asiam (Joan)
 8. Bubbles (John William Sublett)
 9. Ceaseless Inexhaustible Child (Cyntoia Brown)
 10. Rollcall For Those Absent
 11. J.E. Nilmah (Ecclesiastes 6:10)
 12. Inflatedbyspinning
 13. Richard (Conduit)