×

Recensie

Electronic

29 januari 2016

Ambiq

Ambiq 2

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: Arjunamusic

Ambiq 2 Ambiq Electronic 4 Ambiq – Ambiq 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Ambiq, dat is het drietal Max Loderbauer, Claudio Puntin en Samuel Rohrer. Slagwerker Samuel Rohrer en klarinetist Claudio Puntin, de twee in Berlijn werkende Zwitsers, zijn ook in Nederland bekend doordat ze jarenlang deel uitmaakten van het kwartet van de Nederlandse jazzpianist Wolfert Brederode. Ze zijn inmiddels verder getrokken en kwamen daarbij Max Loderbauer tegen, een Berlinse techno-pionier (downtempo/ambient techno). Hij was één van de toonaangevende figuren in de ontwikkeling van nieuwe experimentele muziek met elektronica. Enkele jaren terug ging hij samen met Ricardo Villalobos voor een dubbelalbum met remixes van de ECM-catalogus. Vorig jaar brachten Loderbauer, Puntin en Rohrer hun debutalbum en een remix-versie ervan op Rohrer’s label ARJUNA MUSIC uit en dit jaar ligt er al hun tweede album waarvan de remix in april zal verschijnen.

Het is geen smooth loaden, enhancing type elektronica zoals bijvoorbeeld bij het groove-driven Submotion Orchestra. Het drietal van Ambiq gaat eerder speels de rijke mogelijkheden van de eigentijdse elektronica in de 11 stukken in allerlei variaties met akoestische instrumenten (vooral klarinetten en percussie) en (vintage) elektronica als de Buchla 200e re-shapen (zie Written In Music HIER …). Het opmerkelijke is dat beide soorten van vermenging in Nederland nauwelijks leven. Het zit in een niche of is een kort leven beschoren. November Music had in de editie van afgelopen jaar een avond met een kleine manifestatie , PLUG, met o.a. Jameszoo en Knalpot. Op jazzgebied is het creatieve gebruik van elektronica onderontwikkeld en loopt ver achter op andere landen. En dat terwijl Nederland met het jaarlijkse Sonic Acts in Amsterdam een gezaghebbend elektronica event van internationale allure herbergt en een florerende club-scene heeft. Er zijn wel internationaal bekende elektronica capaciteiten als Thomas Ankersmit en Machinefabriek maar die werken hoofdzakelijk in het buitenland.

Loderbauer gebruikt een modular synthesizer en een continuum fingerboard, Claudio Puntin klarinetten, AMBIQ-Press-Pic-4-photo-credit-Dirk-Bleicker1mini mallets, electronics en Samuel Rohrer veel- soortige percussive en drums alsmede een mini synth en andere elektronica. Om een idee van de het soort muziek en de variatie, een paar persoonlijke lievelingen. Meta is een deep space stuk met spaarzame percussie en prachtige golfslagen. Het beweegt als een reuzen rog. Naked George is een korte ballad met wonderschone thereminachtige klanken en Consolation, het laatste stuk, is ook het echte hoogtepunt. Het klinkt vrij Oosters, folkish, met de (bas)klarinet en gave bassen in een knappe mix.

Veel invloeden zijn met passende elektronische en akoestische middelen getransformeerd naar een nieuw geheel. Al met al is Ambique 2 een bijzonder rijk caleidoscoop met cirkelende bewegingen, stevig rommelende drums, glanzend flikkerende moog-buien en, gloeiende unisono’s, polyfone lagen en keer op keer de klarinet in steeds weer mooie gedaanten. Men raakt niet zo snel uitgeluisterd en kunt je klank- waarneming en klankgenot flink aanscherpen. Bowie had er zeker plezier in beleefd.

SONIC ACTS vindt plaats van 26 t/m 28 februari in Amsterdam. Er is net als vorig jaar ook een CRITICAL WRITING WORKSHOP, een mooie kans om er meer van te maken en de rubriek van Written In Music van goede artikelen te voorzien. Sluitingsdatum voor sollicitatie is 1 februari.

VIDEO
Ambiq – Introspective Kitchen
Loderbauer – Giant Hug

Track Listing Ambiq 2

 1. the spur
 2. introspective kitchen
 3. the mother
 4. meta
 5. parton’s double vision
 6. dots
 7. mytoprill
 8. naked george
 9. ephemera
 10. the sedge
 11. consolation


 1. The Spur
 2. Introspective Kitchen
 3. The Mother
 4. Meta
 5. Parton's Double Vision
 6. Dots
 7. Mystoprill
 8. Naked George
 9. Ephemera
 10. The Sedge
 11. Consolation
 12. Tund Villalobos Remix