×

Recensie

Alternative

06 maart 2019

Amanda Palmer

There Will Be No Intermission

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

There Will Be No Intermission Amanda Palmer Alternative 4.5 Amanda Palmer – There Will Be No Intermission Written in Music https://writteninmusic.com

De excentrieke Amanda Palmer maakt naam met het cabareteske The Dresden Dolls duo. Met haar muzikale partner Brian Viglione presenteren ze zichzelf als zelfkant mimespelers, ergens tussen Franse dramatiek en uitgerangeerde zwervers in. Met Coin-Operated Boy scoren ze een klein hitsucces, ma drie albums scheiden de wegen.

Amanda gaat alleen verder, met shockerende presentatie en provocerende teksten. Het is haar niet vreemd om naakt op het podium te verschijnen, maar eigenlijk heeft ze dit niet nodig. Op haar eerste albums is ze lastig te plaatsen. Als een manisch depressieve flipperkast switch ze tussen haar emoties. Niet alleen met haar uiterlijk geeft ze zichzelf bloot, ook haar innerlijk deelt ze met de observator. Met The Legendary Pink Dots frontman Edward Ka-Spel maakt ze erg veel indruk met hun gezamenlijke I Can Spin a Rainbow plaat. Door het kille, sobere klimaat en het ontbreken van de vocale uitbarstingen wordt daar een mooi intiem sfeertje neergezet. Hierdoor kijkt men reikhalzend uit naar haar volgende album, welke zich nu als There Will Be No Intermission aandient.

In All the Things wordt een prachtig, bijna Efteling achtig muzikaal landschap geconstrueerd. We worden in de wonderbaarlijke wereld van Amanda Palmer welkom geheten. Maak je gordels maar stevig vast en beleef een ruim een uur durende tocht door de duizelingwekkende achtbaan kronkels van haar gedachtegang. De intermezzo’s tussendoor geven je de mogelijkheid om de voorafgaande track een plekje te geven, maar veel tijd wordt je niet gegund. Ze drukt je met de neus op de feiten. Het zijn allemaal schitterende pareltjes. The Ride begint lief en onschuldig en krijgt een warm pianospel omlijsting. Halverwege drukt ze de toetsen net te hard in, waardoor je al aanvoelt dat er een dreigende wending in het geheel komt. Er volgt een verslag over de angst van het leven, de mogelijkheid om er zo uit te stappen, seksueel machtsmisbruik en andere shit. Totale ondergang in een ritje stijl naar beneden. Drowning in the Sound is een regelrechte aanklacht tegen de niet opvolgende milieuwetten met een Hurricane Harvey overstromingen tot gevolg. Wanhoop in de ogen van een moeder. Ondanks dat hij niet genoemd wordt schopt ze hier tegen Trumps White House achterdeur. De voelbare pijn in het tegendraadse pianospel, waar ze bijna een Kate Bush of Tori Amos mee aftroeft. Wat is dit een meesterlijke song.

Ze zet minimale huis, tuin en keuken middelen worden in bij de folksong biecht van The Thing About Things, welke zich verrassend grootst ontwikkeld, om vervolgens weer terug naar de kleine basis te gaan. Bescheiden genieten we vervolgens van het Judy Blume pianospel, met een dominerend #metoo gehalte. Tussen de regels door blijkt ook de zangeres een slachtoffer te zijn. Alleen een vrouw heeft het recht om zich zo te verwoorden. Niet vreemd dat ik op muzikaal gebied aan Nick Cave denk, ironisch genoeg wordt hij in het laatste couplet nog eventjes aangehaald. Het rammelende Bigger on the Inside is zo triest, echt een neergaande duizelingwekkende manische gedachtegang spiraal. Wil je daadwerkelijk zo dichtbij iemands vanaf de jeugd ontwikkeld emoties komen. Dit is leesvoer voor de psycholoog, van je af schrijven is de beste therapie, al klinkt er nergens opluchting in voort. Opgeven is geen optie. Helaas is dat wel in Machete het geval. De oneerlijke kankerstrijd, gevolgd door het moment dat de lijdensweg de kracht om te vechten overneemt. Tot hier en niet verder. Een pompende beat die als een ontregelde hartslag opkomt, wegvalt, en in alle rust verder weg drijft. Een track welke het ziektebed en de psychische aftakeling goed weergeeft. Bewust niet voor de gemakkelijke weg kiezende, komt dit wel confronterend hard binnen.

Om je nog een stomp in je buik na te geven, roept Voicemail for Jill een misselijkmakend gevoel op. Hoe ondersteun je een vriendin die onderweg naar een abortuskliniek is. Heavy dat hierbij de eerste tonen iets van een kinderliedje oproepen. Het onderwerp is zo lastig, dat direct telefoneren te zwaar valt. Dan maar veilig de voicemail inspreken, om hierdoor de confrontatie te mijden. Om het zo sfeervol een plek te geven, komt als een paradox over. Hoe wrang is het dat Palmer in haar blog verteld dat ze als zeventienjarige jongvolwassen vrouw in dezelfde situatie zat. Haar ouderschap veranderd alles. Zoon Anthony is naar de vriend genoemd welke in Machete aan kanker overlijdt. Omdat ik zelf kinderen heb kan ik mij prima in A Mother’s Confession plaatsen. Er is een leven voor, en een leven vanaf de geboorte van de eersteling. Alles waar je ooit voor staat vervaagd. Daarvoor in de plek komt iets unieks. Angst om je kind in een onbetrouwbare zelfvergiftigende omgeving een bestaan te geven. Alle handelingen zijn tot de trots van de ouder te herleiden. Elk excuus, elke angst, elk genot. Alles is in orde, zolang die kleine maar niks mankeert. Hopelijk krijgt hij het eeuwige leven.

Het musical achtige Look Mummy, No Hands handelt over loslaten. Oorspronkelijk is deze rebelse thuisfront aanklacht al zes jaar geleden geschreven. Afzetten tegen het regiem en je eigen ik ontwikkelen. Nu zit Amanda in een andere fase, en is ze eerder ongerust dat haar kind zich van haar vervreemd. Een totaal andere lading, met hier en daar subtiele aanpassingen. Een afsluiter als Death Thing is meer dan waardig. Wat goed dat Amanda Palmer ook mooi durft te klinken, en het hysterische ontgroeit is, want dat heeft ze absoluut niet meer nodig. Als je zo’n stem hebt, mag je deze ook als ge(s)temd instrument gebruiken. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. There Will Be No Intermission is een overtreffende trap van alles wat ze voorheen laat horen. Haar meesterwerk! 1. All The Things
 2. The Ride
 3. Congratulations
 4. Drowning In The Sound
 5. Hold On Tight, Darling
 6. The Thing About Things
 7. Life's Such A Bitch Isn't It
 8. Judy Blume
 9. Feeding The Dark
 10. Bigger On The Inside
 11. There Will Be No Intermission
 12. Machete
 13. You Know The Statistics
 14. Voicemail For Jill
 15. You'd Think I'd Shot Their Children
 16. A Mother's Confession
 17. They're Saying Not To Panic
 18. Look Mummy, No Hands
 19. Intermission Is Relative
 20. Death Thing