×

Recensie

Pop

09 maart 2021

Altin Gün

Yol

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Glitterbeat

Yol Altin Gün Pop 4 Altin Gün – Yol Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Altin Gün een geweldige op dreef zijnde live sensatie is bewijzen ze de afgelopen jaren al op een veelal aan festivals. Dit multiculturele gezelschap heeft hun roots in de traditionele Turkse psychedelica die ook op de nieuwe Yol plaat in de vorm van het ophitsende Sevda Olmasaydi een plek opeist. Die interactie inspireert tot het maken van nieuwe bruisende muziek. Doordat de optredens stil liggen benut Altin Gün deze mogelijkheid om thuis met keyboards en synthesizers te stoeien.

Omdat het lastig is om de gehele band in de studio te plaatsen, verschuift het accent van groovende climax toewerkende afrofunk en stevig gitaarwerk meer richting retro elektronica en opgekrikte drummachines. Logisch dus dat ze de On en Gece seventies sound verlaten en zich nu met volle overgave in de new wave en disco uit de jaren tachtig verdiepen. Een universele voortzetting van het geluid, waarbij die typerende Turkse achtergrond zich nog meer met alsmaar uitpuilende smeltkroes aan fuserende stijlen inmengt.

Het is mooi om te ervaren hoe het Amsterdamse gezelschap rondom de indie bassist Jasper Verhulst van Lola Kite en Moss zich maar blijft ontwikkelen, en tevens internationaal opgepakt wordt. Het is dan ook een bijzonder uniek collectief, die het buiten die muzikale veelzijdigheid de intimiteit op het podium samenbrengt tot die uitnodigende vrijkaart om het publiek aan het dansen te krijgen.

Toch krijgt de donkere vintage new wave beleving op Yol steeds sterker de overhand. Het duistere Ordunun Dereleri heeft een opbouw welke bij spannende karakteriserende passages van Amerikaanse jaren tachtig series aansluit. De flitsende Knight Rider bliepjes worden door grimmige Hill Street Blues geluidslandschappen ondersteund. Begrijpelijk dus dat deze single daar zo massaal opgepakt wordt, en ze met gezonde nieuwsgierigheid in het vizier houdt. Een betere introductie buiten de grenzen kan Altin Gün zich niet toewensen.

De Turkse zangpartijen worden op toepasselijke wijze afgewisseld. Erdinç Ecevit Yildiz neemt die zwaardere grimmige mannelijke vocalen voor zijn rekening, terwijl Merve Dasdemi haar stem aan de Euro synthpop georiënteerde tracks als het heerlijk fris rondhuppelde Bulunur Mu en de kermisflipperkast van Yüce Dag Basinda koppelt. Het dansbare Maçka Yollari ligt in het verlengde van Love on Your Side van Thompson Twins, gerecycled volgens de Altin Gün principes om er een denderende repeterende song van te maken.

Natuurlijk hebben ze die ritmische wah-wah afro funk niet helemaal verlaten, en zitten er weer ouderwetse uitblinkers als Hey Nari en de met stoere reggae blazers opgepimpte Kara Toprak tussen, waarbij er minder nadrukkelijk naar dat elektronische speelveld geknipoogd wordt. Als drijfkracht Jasper Verhulst zich bij de hypnotiserende psychedelische Kesik Çayir op de voorgrond plaatst merk je nogmaals dat hij de grote chemische katalysator achter het geheel is, al geeft hij die rol ondergeschikt aan het totaalplaatje vorm.

Yol is veel meer dan een internationaal gericht visitekaartje, Yol is een regelrechte uitnodiging voor een groots opgezet cultureel avondfeestje. Haal die kleurige glitterjasjes, opgepoetste dansschoenen en fluorescerende haarverf maar weer uit de kast. 1. Bahçada Yesil Çinar
 2. Ordunun Dereleri
 3. Bulunur Mu
 4. Hey Nari
 5. Yüce Dag Basinda
 6. Kesik Çayir
 7. Arda Boylari
 8. Kara Toprak
 9. Sevda Olmasaydi
 10. Maçka Yollari
 11. Yekte
 12. Esmerim Güzelim