×

Recensie

Roots

29 oktober 2013

Allen Toussaint

Songbook

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rounder

Songbook Allen Toussaint Roots 4 Allen Toussaint – Songbook Written in Music https://writteninmusic.com

Door Elvis Costello op sleeptouw genomen met het fraaie album The River In Reverse (2006) beleefde de legendarische New Orleans’ songwriter Allen Toussaint een fijne nieuwe, en volledig terechte carrière piek.

De vlak daarvoor vanuit het door orkaan Katrina verwoeste New Orleans verhuisde Toussaint wist niet wat hem overkwam. Hij speelde plots met Costello en band over de gehele wereld weer op de grote podia. De herwaardering voor zijn werk en bijdragen aan de muziek gaven hem zoveel inspiratie dat hij vervolgens in 2009 ook met The Bright Mississippi een verrassend fraai jazz album maakte. In het vervolg op dat album besloot hij niet met een band op tour te gaan maar solo. Gewoon een man, een stem en een piano. Op deze, zeer succesvolle tour, liet Toussaint horen hoe invloedrijk hij is geweest in het rond de wereld brengen van de typische New Orleans sound. Naast Dr. John is er niemand die de typische, kleurrijke sound zo geweldig uit zijn piano kan toveren.

Met het album Songbook (verschenen in een enkele en een dubbel CD versie en op DVD) is een geweldige avond in Joe’s Pub op Lafayette Street in New York vastgelegd. De geweldig pianospelende en zingende Toussaint, die geanimeerd tussen de songs door praat, was niet op een beter moment vast te leggen. Hij is in topvorm in zijn eigen composities als Lipstick Traces (On A Cigarette), Holy Cow, Get Out of My Life, Woman, Yes We Can, een medley van A Certain Girl/Mother-in-Law/Fortune Teller en het geweldige Southern Nights, met fantastische sfeerschets over Toussaint’s jeugd door de song heen vervlochten.

Niet alleen songs van zijn eigen albums maar ook songs die hij voor andere schreef passeren de revue. Zijn uitvoeringen van Brickyard Love (die hij schreef voor Frankie Miller) en Old Records (voor Irma Thomas) zijn absolute hoogtepunten. Daarnaast speelt Toussaint ook minder bekende songs als Shrimp Po Bly (Dressed) en Crawfish Everyday (odes aan de vis van New Orleans) en odes aan de steden die een blijvende indruk op hem achterlieten: New Orleans Thing en No Place Like New York.

Alles wat Songbook duidelijk maakt is dat Toussaint New York overduidelijk als overgangsplek had. New Orleans kruipt door zijn aderen en zijn muziek is daar het allermooiste bewijs daarvan. Het goede nieuws is: In de maar langzaam opgang komende herbouw van New Orleans heeft Toussaint besloten terug te gaan en mee te helpen aan die wederopbouw. Ondertussen blijft zijn muzikale carrière maar op die nieuwe piek zitten. Met het beluisteren van Songbook is maar een conclusie die daar bij past: Ere wie ere toekomt.

PS. Koop de dubbele versie van dit album. In totaal 20 songs van onweerstaanbare klasse. 1. Introduction
 2. It's Raining
 3. Lipstick Traces
 4. All These Things
 5. Allen Speaks
 6. Brickyard Blues
 7. Who's Gonna Help Brother Get Further
 8. With You In Mind
 9. Holy Cow
 10. Introduction To Get Out Of My Life, Woman
 11. Get Out Of My Life, Woman
 12. St. James Infirmary
 13. Soul Sister
 14. The Optimism Blues
 15. It's A New Orleans Thing
 16. Southern Nights