×

Recensie

Roots

13 september 2021

Allan Thomas

The Journey

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Bamboo Records

The Journey Allan Thomas Roots 3.5 Allan Thomas – The Journey Written in Music https://writteninmusic.com

Hij is afkomstig uit Brooklyn en bracht er beginjaren zeventig zijn eerste langspeler uit. Voordien had Thomas al menig muzikale watertje doorzwommen. Als tiener zong hij in een doowop groepje, werkte samen met de Texaanse producer Huey P Meaux, verzeilde in de folkscène van Greenwich Village, stond een tijdje op de loonlijst van de Brill Building en trad op in jazzclubs. Na de breuk met zijn vrouw de Engelse singersongwriter Carole Cook, waarmee Thomas muzikaal samenwerkte, resideerde hij een tijdje in Hawaii Dat verblijf leidde tot Coconut Culture en productiewerk voor plaatselijke artiesten in dat exotische oord.

De afgelopen  jaren trommelde hij geregeld gerenommeerde muzikanten uit de LA scène op voor opnamesessies waarop sporadisch bekend volk opduikt. Zo leverden David Crosby en Graham Nash harmonische vocale bijdragen op het van Deep Water afkomstige The Longest Ride. Gitarist Bryan Kessler en Michael Ruff op toetsen vormen samen met bassist Jimmy Johnson (James Taylor, Elton John) en Keith Carlock die de drumsticks bij Sting en Steely dan hanteert, weerom de voortreffelijke vaste kern.

De op accordeon, mariachi tonen en achtergrondzang van Olivia Ruf drijvende  ballade The Journey  is een welgemeende groet aan alle pelgrims en zoekenden.  Als hij zich in zijn van terugtrekt durft Thomas wel eens een muziekje van Steely Dan selecteren, in de gelijknamige song Van duikt gitarist Dean Parks op en dan kom je dicht bij die ongeëvenaarde sound. Spontaan parlando  flankeert de zwoele sax van Tripp Sprague en orgel “you never know wich way it’s gonna go” zingt Thomas, Dat geldt overigens ook voor de muzikale uitwerking  waarin ingetogen balladewerk haasje over springt met zwoele city jazz en spoken-word.

Bij It Goes Without Saying heeft Thomas zelfs geen woorden nodig, zijn akoestische gitaar en subtiele bijdragen van Kessler volstaan. Ook bijzonder knap zijn de passages met gastgitarist Michael Landau. Met zijn zevende studioplaat  verenigt Allen Thomas andermaal subtiel muzikaal raffinement met aangename songs. 1. The Journey
 2. Van
 3. You Never Know
 4. It's All Good
 5. After The Storm
 6. Devil's Rock
 7. It Goes Without Saying
 8. Love'sWay
 9. So Far So Good
 10. Real Life Love
 11. Change Of Plans
 12. The Invisble Man