×

Recensie

Soul / Hiphop

29 april 2019

Alice Clark

Alice Clark (deluxe vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mainstream Records

Alice Clark (deluxe vinyl reissue) Alice Clark Soul / Hiphop 5 Alice Clark – Alice Clark (deluxe vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

De allerfijnste release van RSD 2019 was zonder twijfel de vinyl heruitgave van het debuut en enige album van soulzangeres Alice Clark. Vreemd genoeg bij officiële verschijning in 1972 volledig over het hoofd gezien maar nu op een ronduit geweldige wijze door Wewantsounds opnieuw uitgebracht.

Bij herbeluistering blijft het één van de grootste mysteries uit de muziekgeschiedenis dat dit album destijds zo volledig genegeerd kon worden. Gelijk vanaf de eerste tonen van I Keep It Hid, die geweldige Jimmy Webb song, is het namelijk volledig raak. Wat een intens bezielde zangeres is Alice Clark en wat een geweldige band staat er naast haar. Puur soul goud is het dat hier blinkt.

De opnamen voor het album werden in twee sessies in de Record Plant studio’s in New York in mei 1972 live met de gehele band en zangeres opgenomen waardoor elke emotionele vezel kon worden geregistreerd. Bob Shad, tevens de eigenaar van platenlabel Mainstream Records waarop het album later verscheen, was producer en had een heel goed oor voor wat er tijdens de opnamen gebeurde.

Zijn productie is ronduit weergaloos. Echt elk instrument klinkt geweldig en prominent en valt in het bandgeluid volledig op z’n plek. En het is die waanzinnige stem van Clark, zo vol soul als je maar kunt krijgen, die elke song nog zoveel beter maakt, die steeds fraai prominent boven de songs uitsteekt.

Je hoort aan alles dat de sessies bomvol belevening en rondgierende emoties waren. De vrije manier van spelen (hoor die drums toch eens fantastisch tekeer gaan en die bas heerlijk door de songs heen ‘wandelen’) en zingen bracht sessies voort die de songs naar de allergrootste hoogten tilden. Alsof de muzikanten en Clark elkaar in alle muzikaliteit en bijkomende emoties optimaal opstuwden en alles uit zichzelf en elkaar haalden.

Natuurlijk zijn het de slimme keuze in songs en de geweldige arrangementen van jazz veteraan Ernie Walkins, elke keer weer perfect op de klankkleur en sfeer van de songs afgestemd, die dit album tot zo’n gloedvolle souljazz klassieker maken. Het overduidelijke plezier van de muzikanten en Clark om met deze collectie songs het beste album wat ze in zich hadden te maken, spat ervan af. Laat jaren zestig, begin jaren zeventig heerste er in studio’s zo’n losse sfeer tegelijk zo heerlijk veel ambitie dat het niet raar is dat er in die jaren zo ontelbaar aantal baanbrekende meesterwerken gemaakt zijn.

Zoals eerder gezegd is de songkeuze absoluut briljant. Tegelijkertijd worden de songs naar een nieuwe wereld gespeeld. Echt elke song krijgt de juiste swing en intentie mee.

Het geweldige I Keep It Hid van Jimmy Webb is daar zeker één van net als het door John Bromley en Petula Clark geschreven Look At Life en de versies van de drie hier aanwezige songs van Bobby Hebb (Charms Of The Arms Of Love, Don’t You Care en Hard Hard Promises) en een wonderbaarlijke prachtversie van Never Did I Stop Loving You (van Juanita Fleming) zijn al net zo geweldig gekozen. Nou ja, songs eruit lichten heeft eigenlijk geen zin. Echt elke song is volledig raak op dit album.

Het gelijknamige album van Alice Clark is een absoluut meesterwerk binnen de geschiedenis van de soul. Zo triest dat het album door pers en publiek destijds volledig genegeerd werd en Clark in de obscuriteit verdween. De twee sessies en deze geweldige plaat dus het enige zijn wat Clark heeft nagelaten. Wat een gigantisch talent is daarmee verloren gegaan.

Ze verdween zelfs zo uit zicht dat er verder geen muziekgeschiedenis van haar bekend is. Het enige dat we weten in het voortraject van het verschijnen van de heruitgave van haar album en het verzamelen van informatie is dat ze begin deze nieuwe eeuw overleden is. Deze fraaie re-issue niet meer heeft kunnen meebeleven dus.

Wat een sublieme heruitgave van Wewantsounds is dit zeg! Gevat in het originele artwork maar met een 20pagina’s tellend boek erbij met daarin geweldige foto’s van de albumopname sessies door de legendarische New Yorkse fotograaf Ray Ross en een introductie door Shad’s kleinkinderen Mia en Judd Apatow. Daarnaast zijn er linernotes van muziek-journalist Marcus J. Moore bijgesloten, een ode van Clark’s kleinzoon en een kort verhaal van de originele engineer van de sessie, Carmine Rubino. Voor de eerste keer zijn nu in het boekwerk ook de muzikanten genoemd die aan het album meewerkten. De originele uitgave ontbeerde deze. Completer in tekst en foto’s krijg je een heruitgave niet.

Maar natuurlijk gaat het voor alles over de geweldige muziek die dit album bevat. SOUL inderdaad met hoofdletters. Ongelooflijk dat dit soul-meesterwerk in eerste instantie zo over het hoofd kon worden gezien. Maar wat ongelooflijk fijn dat deze heruitgave nu het daglicht ziet en dus wel alle waardering kan krijgen die het verdient.

Tracklisting Alice Clark (deluxe vinyl reissue):

Side A:

 1. I Keep It Hid
 2. Looking At Life
 3. Don’t Wonder Why
 4. Maybe This Time
 5. Never Did I Stop Loving You

Side B:

 1. Charms Of The Arms Of Love
 2. Don’t You Care
 3. It Takes Too Long To Learn To Live Alone
 4. Hard Hard Promises
 5. Hey Girl


 1. I Keep It Hid
 2. Looking At Life
 3. Don't Wonder Why
 4. Maybe This Time
 5. Never Did I Stop Loving You
 6. Charms Of The Arms Of Love
 7. Don't You Care
 8. It Takes Too Long To Learn To Live Alone
 9. Hard Hard Promises
 10. Hey Girl