×

Recensie

Alternative

23 januari 2020

Algiers

There Is No Year

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Matador

There Is No Year Algiers Alternative 4 Algiers – There Is No Year Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het beleid van de Republikeinse Partij in The United States Of America nog steeds veel vragen en verzet oproept is een algemeen bekend vaststaand feit. Alleen dit gegeven is al een voedingsbodem en inspiratiebron voor de onvrede en teleurstelling die overheerst. Met The Underside of Power uit 2017 overrompelt het uit Atlanta afkomstige politiekbewuste vier individuen tellende Algiers niet alleen muzikaal iedereen, de confronterende teksten hakken er net zo lekker in.

Het lukt ze al om zich met het veelbelovende debuut Algiers flink geaard op de kaart te zetten, maar hiermee maken ze een niet te evenaren overtreffende trap. Versterkt door elektronische soundscenario’s en politiek getinte samplers verwelkomen ze het publiek met een mix van blues, rock en vooral heel veel soul. Franklin James Fisher bouwt als emotionele geladen prediker zijn werkgebied steeds verder uit, om zoveel mogelijk volgelingen met zijn gepassioneerde overtuiging kennis te laten maken. Dit gaat nog een grote stap verder dan het geloof verkopen, al heeft het veel van een swingende religieuze kerkdienst weg.

De afgelopen twee jaar is het vertrouwen in de onzekere maatschappij niet toegenomen, meer dan terecht dbehoefteie dringende behoefte aanwezig is om ons opnieuw toe te spreken. De onrust is alleen maar versterkt, en vanaf de smeltkroes van cyberpunk en gospel in sleuteltrack There Is No Year uiten ze hun onvrede over een wereld die op het randje van de afgrond balanceert. Niet voor niets dus dat ze There Is No Year als albumtitel kiezen. Nog steeds overheerst die opgekropte boosheid. De Verenigde Staten staan in brand en de wanhoop openbaart zich uit in de overdonderende lyrics.

Hoe geweldig is het om juist in de levenslustige vocalen van Fisher zo weinig mogelijk van die kwaadheid terug te horen. Het is allemaal zo melodieus mogelijk uitgevoerd en zijn coole uitstraling werkt absoluut in het voordeel. Juist door de keuze om het geheel met overstuurde duistere hardcore uitspattingen geen kracht bij te zetten roept zoveel respect op. De houding is een stuk minder militair, ze richten zich niet alleen op de donkere gemeenschap, maar presenteren zich als spreekbuis voor de gehele kansarme klasse. Het memoreert aan grootschalige vreedzame demonstraties waarbij het strijdbare lied het enige wapen is.

De industrial beats zijn of loeihard of juist erg grimmig. Hierdoor komt de heftigheid het beste tot zijn recht. De zelfbewustheid van Fisher motiveert en stimuleert ook de rest van de band. Nog meer is er aandacht aan strakke ritmes en stemmige backing vocalen besteedt. Dit is de kwaliteit van Algiers waardoor There Is No Year echt een band project is, en niet een opgekrikte solo plaat van Fischer. Natuurlijk moet iemand zich als spreekbuis presenteren, en daarvoor is hij de meest geschikte persoon.  1. There Is No Year
  2. Dispossession
  3. Hour of the Furnaces
  4. Losing Is Ours
  5. Unoccupied
  6. Chaka
  7. Wait for the Sound
  8. Repeating Night
  9. Nothing Bloomed