×

Recensie

World

07 februari 2011

Alex Wilson, Madou Sidiki Diabaté & Ahmed Fofana

Mali Latino

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Alex Wilson Records

Mali Latino Alex Wilson, Madou Sidiki Daibate & Ahmed Fofana World 4 Alex Wilson, Madou Sidiki Diabaté & Ahmed Fofana – Mali Latino Written in Music https://writteninmusic.com

In 2004 besloot Alex Wilson zijn verdiende tourgeld te steken in het opnemen van een nummer met zanger Kandia Kouyaté en kora speler Madou Sidiki Diabaté. Dit nummer, Remercier Les Travailleurs, bleek het startsein voor het Mali Latino– project. Met Madou hield Alex jarenlang contact en in 2008 reisde hij naar Mali om hem persoonlijk uit te nodigen voor het project en een andere zanger te zoeken. Deze vond Alex in Ahmed Fofana.

In mei 2009 kreeg het drietal steun van Aldeburgh Music en konden de vocals, trombones en percussie worden toegevoegd om de sound te verrijken en de ideale symbiose tussen Afro-Latin en Mandé muziek te realiseren. Met behulp van een publieke investeerder kreeg Alex het voor elkaar om het album op te nemen in de prachtige Peter Gabriel’s Real World Studio’s. Na de eerste opnamen trok de investeerder zich echter onverwachts terug, Alex in schulden achterlatend. Met dank aan een aantal andere kleine investeerders en met de hulp van collega-muzikant Steve Winwood en James Towler is het onder leiding van Lucy Duran alsnog gelukt om het album te produceren.

Gelukkig maar want Mali Latino is een prachtplaat die het absoluut verdient om een groot publiek te bereiken. Daar waar het fraaie album Afrocubism zich al richtte op de samenwerking tussen muzikanten uit Cuba en Mali, overtuigt Mali Latino zelfs nog meer omdat zowel het enthousiasme en speelplezier als de urgentie werkelijk van de plaat afspatten. De muzikanten spelen vanuit hun hart, met veel passie en emotie, daar waar bij Afrocubism meer de diverse muziekstijlen en de vorm centraal staan. Begrijp mij niet verkeerd, het zijn beiden mooie albums. Alleen heb ik de indruk dat Mali Latino, wellicht door het lange en intensieve voorbereidingsproces, de muzikale mogelijkheden het meest optimaal benut heeft.

Het openingsnummer Donkan, ‘The Sounds Of The Dance, is de dans die door de ouderen in het dorp en moeders van verdwenen kinderen gedanst wordt, in de hoop dat hun kinderen zullen terugkeren naar huis. Met dit overtuigende (dans)nummer, vol blazers en spanning, is de toon meteen gezet. Op het emotionele Ankaben, waarin we diep duiken in de Mandé-traditie, krijgt Madou Sidiki Diabaté steun van zanger Soumaïla Kanouté. Het nummer Voyage is een meditatief rustpunt om vervolgens weer ‘los’ te gaan op partytrack Bamako 2000, waarbij zanger Doussouba Diabaté een hoofdrol vertolkt. Het nummer staat in het teken van meer saamhorigheid onder Afrikanen en solidariteit met de Latijns Amerikaanse broers en zussen. Joie Au Village is een prachtig golvend nummer over de beschermkracht van de maan. Bij volle maan is het de tijd voor jonge meisjes om hun jeugdigheid te etaleren door middel van zang en dans. Op het iets minder geslaagde Oiayemelo na, is Mali Latino een fantastische trip door het muzikale erfgoed van Latijns Amerika en Mali. Het album sluit af met het nummer waarmee de reis voor Alex en zijn vrienden begon, Remercier Les Travailleurs (met dank aan de werkers). Met de zanger van het eerste uur, Kandia Kouyaté, wordt de werkende klasse over de hele wereld, inclusief iedereen die heeft meegewerkt aan dit uitstekende album, bedankt! Op onze beurt danken wij weer iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat dit album ons uiteindelijk toch bereikt heeft! 1. Donkan
 2. Sangre Mandinga
 3. Ankaben
 4. Voyage
 5. Bamako 2000
 6. Joie Au Village
 7. Ni Koh Bedy
 8. Ankan Tolon
 9. Kansala
 10. Bomba Bambara
 11. Oiyamelo
 12. Remercier Les Travailleurs