×

Recensie

29 oktober 2017

Alex Roeka

En Toen Ineens

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

En Toen Ineens Alex Roeka Pop 4.5 Alex Roeka – En Toen Ineens Written in Music https://writteninmusic.com

Rake schetsen, dichterlijke ontboezemingen toon gezet, de maatschappij in alle hardheid blootgelegd, ontleed, tegelijk kleine vertellingen, opgetekend uit of ingegeven door het leven, gepaard aan gloedvolle muziek. Weemoed, hartstocht, schuren, donkere klanken, het vlieden van drank in het leven, verlangen, levenslust en de liefde, de liefde, altijd de liefde. Vijfentwintig jaar lang is het de kenmerkende stem van Alex Roeka die muziek en teksten brengt met zijn unieke stem, steeds weet te boeien, weet te raken met albums als Zachtaardig vergooidGegroefdVoort! en die daarnaast sfeervolle bijdragen levert aan albums als De Sint Willebrord sessies volume 1 en Lance The Rock Opera.

Op dit album blikt Alex terug op zijn eerste zeven albums en hij selecteerde daarvan de nummers  die hem het meest dierbaar waren. Met daarbij in het achterhoofd de gedachte dat de nummers nog niet tot volle wasdom waren gekomen, nog niet waren zoals Alex ze in optima forma wilde laten horen, ze wilde laten klinken. Met aan zijn zijde alleskunner Reijer Zwart, multi-instrumentalist par excellence, werkte Alex nieuwe arrangementen van de nummers uit. Toonzetting en sfeer van de nummers sluiten in de nieuwe uitvoeringen aan op het recente werk van de man met de warme, gloedvolle en steeds weer pakkende stem. De urgentie van zijn teksten onderstreept door het gitaargeluid van Reijer Zwart, in de stadsblues van Stad Van Je Leven, Stad Van Je Dood, het schurende karakter van Psalm 151, de kwetsbaarheid van het donkere afscheidslied Roos, dan weer de weerbarstige uitgelatenheid van Kermis In Ravenstein met stemmige blazers en de variatie; de nieuwe uitvoeringen maken dat het album als coherent geheel klinkt, veel meer dan als een overzichtsalbum van de van oorsprong Brabantse meester. En, we kunnen er niet omheen, hoe ontzettend mooi is Wil Je Voorzichtig Zijn.

Zeventien nummers hebben Alex en Reijer hier bijeen gebracht, tot rijping gekomen als een wijn op dronk, samen met vaste gezel Jeroen Kleijn op drums, Frans Cornelissen op trombone en tuba, Loet van der Lee op trompet en flügelhorn, Marieke de Bruijn op viool en Laura van der Stoep op altviool. Daarnaast zijn er gastrollen voor Benjamin Herman op tenorsaxofoon en Yorick van Norden en Jan van Bijnen op achtergrondzang. Zorgvuldig gearrangeerd, klein gehouden, nooit voorzien van uit de voegen barstende arrangementen of overlopend van instrumentatie, steeds passend.  Hoe kan het anders dan dat het najaar de achtergrond is voor de release van En Toen Ineens? Met ingetogen artwork, tekeningen van Emily Kelly dat het album omhult, kan de herfst zijn stormen over het land doen blazen, knagen aan daken, schuren over pleinen, het laten regenen dat het giet. Het is in de hoes met haar tekeningen waar we het anker vinden om ons te wapenen tegen het ongure van deze herfstdagen, van deze tijd, gesterkt door de stem van Alex. Weemoed, kwetsbaarheid in liefde, kwetsbaarheid in leven, vergankelijkheid, logische ingrediënten voor het najaar. En Toen Ineens ademt, met de rusteloosheid van de herfst, tegelijk een enorme levenslust. Dat, en een goed glas om van te genieten zetten de toon voor een heerlijke herfst.  Alex Roeka viert zijn zilveren jubileum met meer dan een fraaie muzikale herinnering aan zijn eerstelingen, met een terugblik die veel meer dan dat is. Kleinkunst, Nederlandstalige pop, Nederblues, Nedersoul, onder welke noemer je de muziek van Alex ook wil scharen, dit is vooral weer erg mooi. 1. Vuur En IJs
 2. De Dag Van Altijd
 3. Noem 'T Geen Liefde
 4. Dit Kleine Hart Van Mij
 5. Stad Van Je Leven, Stad Van Je Dood
 6. Psalm 151
 7. Ik Wil Niet Dat Je Gaat
 8. Late Ochtend
 9. Roos
 10. Kermis In Ravenstein
 11. Dronken Ochtendkade
 12. Kleine Blonde Van Het IJs
 13. Vechten Tot Het Eind
 14. Het Lied Van De Vreemde
 15. Wil Je Voorzichtig Zijn
 16. Lege Ochtendkroeg
 17. Alleen Maar Dit Moment