×

Recensie

Electronic

28 mei 2014

Alex Banks

Illuminate

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Monkeytown Records

Illuminate Alex Banks Electronic 4.5 Alex Banks – Illuminate Written in Music https://writteninmusic.com

Een absolute aanwinst aan het Electronic front is de Britse Alex Banks te noemen. Het twee jaar continue werken aan zijn debuut Illuminate heeft een prachtig album opgeleverd.

De in de omgeving van Buckingham opgegroeide Banks begon, met zijn broer als invloed, in zijn vroege tienerjaren piano, gitaar en drums te spelen en bleek een uitzonderlijk talent te hebben. Hij verhuisde op zijn 16de naar Londen, woonde bij zijn broer en studeerde muziek, en kwam in de grote stad in aanraking met de alom aanwezige dance scene. Al snel was hij volledig verknocht aan de diepe klanken en de knisperende ritmes die de meest spannende dance in Londen liet horen en hij gaf zich er volledig aan over. Het geld dat hij samen met zijn broer als jazzmuzikant verdiende werd in het aanschaffen van apparatuur gestopt om zelf ook zijn meest geliefde muziek te kunnen maken.

Met een snelle mazzelklus, via oude bekenden, om de muziek te maken voor een commercial (morgenochtend hebben we het nodig…) verkreeg hij al snel meer klussen voor games en commercials. Verhuisd naar Brighton, vond hij uiteindelijk zijn weg als DJ en eenmaal achter de productietafel ontwikkelde hij zich in razendsnel tempo als remixer van ondermeer Bonobo’s The Sleeper en Andreya Triana’s Lost Where I Belong en vervolgens als artiest onder eigen naam. Juist ook omdat hij ondertussen de manier van publiek intrigeren zichzelf volledig eigen had gemaakt maar dit niet meer met de platen van anderen wilde doen.

De fascinerende ritmes en soundscapes die Banks op zijn debuutalbum Illuminate laat horen laten een muzikant horen die composities schrijft en uitvoert die net zo gevarieerd als vindingrijk en intrigerend zijn. Een muzikant die feilloos aanvoelt hoe zijn tracks moeten worden opgebouwd en hoe de spanning behouden kan worden. Een muzikant ook die je telkens met fijn schurende ritmes weer op het verkeerde been zet. De instrumentale tracks zijn zowel krachtig als sfeervol als donker en hallucinerend. Het plaatst Illuminate in het rijtje albums dat de Electronic de afgelopen jaren op zo’n cool hoog niveau plaatste.

Verrassend zijn daarnaast de door zangeres Elizabeth Berholz, de echte naam van Gazelle Twin, gezongen tracks. Haar prachtige tegelijk mysterieuze stem maakt tracks als Silent Embrace, A Matter Of Time en vooral All You Could Do tot de mooiste gezongen Electronic tracks van dit jaar. Al kan eigenlijk niets op tegen het geweldige instrumentale afsluitende drieluik: Sheya, Hush en het briljante Unknown. Echt van die tracks die je gelijk naar je draaitafel doen rennen om ze opnieuw achter elkaar te draaien. Meesterlijk hoe ze opbouwen en hoe warm de soundscapes zich over de pulserende ritmes heen vouwen. Met Solar en vooral het geniale Initiate zijn we eerder op het album dan al zo verwend dat deze eindreeks als de definitieve genadeklap komt.

Illuminate is een van die albums die dit jaar als een echte sleeper door steeds meer mensen ontdekt zal gaan worden en dan in de jaarlijsten zal gaan opduiken. Geweldig album!  1. Silent Embrace
  2. Solar
  3. All You Could Do
  4. Initiate
  5. Lights
  6. Phosphorus
  7. A Matter of Time
  8. Sheya
  9. Hush
  10. Unknown