×

Recensie

Jazz

18 juli 2020

Aleksi Heinola Quintet, Antti Lötjönen Quintet East and Oaagaada

Lonna 2019

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz

Lonna 2019 Aleksi Heinola Quintet, Antti Lötjönen Quintet East and Oaagaada Jazz 4 Aleksi Heinola Quintet, Antti Lötjönen Quintet East and Oaagaada – Lonna 2019 Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Helsinki afkomstige We Jazz is één van de meest interessante jazz labels die er momenteel zijn. En de toegewijde mensen achter het label zijn ook in het live circuit vol aanwezig. Zo organiseren ze voor hun bands/muzikanten ook festivals (het jaarlijkse We Jazz festival, naast een internationale jazzcast) en bijzondere concerten op mooie plekken. Waarvan ze de opnamen dan ook weer op het label uitbrengen. Met de twee tegelijk uitgebrachte albums Lonna 2019 en Ateneum 2019 brengen ze nu fraaie compilaties van die mooie plek concerten uit. Zoals altijd ook weer verpakt in geweldig artwork.

Lonna 2019 bevat de opnamen die vorig jaar in de zomer werden gemaakt op het eiland Lonna, net buiten de Finse hoofdstad Helsinki, waarbij Aleksi Heinola Quintet, Antti Lötjönen Quintet East en Oaagaada samenkwamen. Een verrassende line-up omdat alleen Antti Lötjönen Quintet East ondertussen een album uitheeft en zowel Aleksi Heinola Quintet, als Oaagaada hier hun We Jazz debuut maken.

Het moet een wel heel fijne aangelegenheid geweest zijn op Lonna als we de opnamen mogen geloven. Opgenomen op verschillende avonden daar bevat het album van Aleksi Heinola Quintet en Antti Lötjönen Quintet East elk één track en van Oaagaada twee tracks.

Verrassend om het Antti Lötjönen Quintet East een Don Cherry track te horen spelen die uiteindelijk niet op hun gelijknamige debuutalbum kwam te staan. Art Deco krijgt een pakkende versie met wel heel lekker los spelende Verneri Pohjola (trompet) en Mikki Innanen (sax).

Aleksi Heinola Quintet is een heel fijne ‘nieuwe’ ontdekking. De band, rondom drummer/componist Heinola, bracht eerder een gelijknamig album uit op Transgression Records en hun Bouncin’ AT the S.U.P. is van dat fijne album afkomstig. Gedreven en lekker stuwende track. Mooie eenheid deze band met  saxofonist Manuel Dunkel, trompettist Mikko Karjalainen, toetsenman Mikael Jakobsson, bassist Micahel Franck en drummer Heinola. Maar snel met dat nieuwe album komen!

De volledige b-kant van het album wordt gevuld met twee tracks van Oaagaada, het spannende gezelschap dat spiritual jazz als uitgangspunt heeft. De band met daarin Sami Pekkola (sax), Tuure Tammi (trompet), Tero Kemppainen (bas) en Simo Laihonen (drums) maakt meteen indruk met het lang uitgesponnen Ennakkotiedoista Poiketen waarbij sax en trompet prominent aanwezig zijn, naast een droneachtig geluid. Bas en drums fungeren puur als sfeer aanduwend zonder ritmes te creëren. Mooi hoe de track met oosterse klanken opgezet wordt.

Pas halverwege de track komen er wat ritmische elementen vrij waardoor de track als in een trance gestuurd een einde markeert. Net het moment waarop de contrabas oppakt om naar de tweede track Zaa door te duwen die vol op ritme en een dikke baspartij van leer trekt om met sax en trompet lekker los te gaan. Kom maar op met dat debuutalbum zou ik zeggen, dit klinkt allemaal wel heel spannend.

Lonna 2019 is de fraaie metgezel van Ateneum 2019 binnen de We Jazz Live Plates serie. Twee albums die maar weer eens heel erg goed laten horen hoe levendig de Finse jazz wel niet is.

Kant A:

  1. Antti Lötjönen Quintet East - Art Deco
  2. Aleksi Heinola Quintet - Bouncin' At The S.U.P.

Kant B:

  1. Oaagaada - Ennakkotiedoista Poiketen
  2. Oaagaada - Zaa