×

Recensie

Pop

10 september 2018

Alejandro

The Crossing

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Yep Roc Records

The Crossing Alejandro Escovedo Pop 4 Alejandro Escovedo- The Crossing Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na het voortreffelijke Burn Something Beautiful werkte Alejandro Escovedo een opvolger af. De opnamesessies vonden plaats in een hoeve in Villafranca  waar met de hulp van het Italiaanse combo Don Antonia onder leiding van componist Antonio Gramentieri werd een passende soundtrack geconstrueerd. Op The  Crossing volgen we twee jongen immigranten,  Silva uit Italië en de Mexicaanse Diego gaan in de VS op zoek naar een beter leven en verzeilen in Texas en daar geconfronteerd worden met racisme in het hedendaagse Amerika maar ook met de muzikale traditie.

Het is niet zomaar het zoveelste politieke door de immigratieproblematiek geïnspireerde verhaal, het reflecteert de ervaringen van Escovedo die in Texas opgroeide als zoon van Mexicaanse migranten, die persoonlijke betrokkenheid klinkt duidelijk door.“I came from a  house of troubles, my father was a broken man, mother really spoke a word, cried with no  tears”, we came from another land…” het zijn de openingswoorden van een meeslepend Texas Is My Mother.

Daarbij duiken onvermijdelijk herinneringen op aan Escovedo’s muzikale voorgeschiedenis in een fel bijtend Teenage Lugage “You think you know me? You’ll never know me, you’re a bigot with a bad guitar. America’s beautiful, America’s ill, America’s a bloodstain in a honky-tonk kill”, een onverbloemd statement nog versterkt  door ongenadig heftige riffs van James Williamson, gitarist van The Stooges.

“We love the Stooges and hate U2”, sneert Escovedo in Outlaw For You, een op rollende orgelbeat en gitaar  geënte ode aan de onstuimige punkrock die Escovedo destijds zelf debiteerd met The Nuns en Rank and File.  Van de romantische ballade Cherry Blossom Rain gaat het via de ruige gitaarrock van Sonica USA, een ode aan de vergeten Hispaanse bijdrage aan het punkrock genre, waarin de gitaar van Wayne Kramer van MC5 figureert, naar Rio Navida.

In dit spoken word epos ontwikkelt zich op een luie met sax gelardeerde jazzy shuffle een conversatie tussen Diego (Escovedo) en een onbuigzame Texas ranger met de stem Freddy Trujillo in een door de novelleschrijver en frontman van Richmond Fontaine, Willy Vlautine geschreven verhaal dat de culturele clash treffend illustreert. Ook een bijzondere bijdrage is het door de Texaanse cowpunk pionieer Joe Ely aangebrachte en gezongen Silver City. Escovedo’s oude vriend springt eveneens bij in de fijne titeltrack van The Crossing.

Een gevarieerd en knap opgebouwd conceptalbum over immigratie dat bovendien het muzikale traject dat Alejandro Escovedo de afgelopen vier decennia aflegde, accuraat weerspiegeld. Alejandro Escovedo & Don Antonio: 19 oktober De Posthoorn Hamont Achel , 20 oktober Ramblin’ Roots in Utrecht, 23 oktober De Zwerver Leffinge.

https://writteninmusic.com/roots/alejandro-escovedo-burn-something-beautiful/

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/ramblin-roots-20-10-2018/ 1. Andare
 2. Footsteps In The Shadows
 3. Texas Is My Mother
 4. Teenage Luggage
 5. Something Blue
 6. Outlaw For You
 7. Amor Puro
 8. Waiting For Me
 9. How Many Times
 10. Cherry Blossom Rain
 11. Sonica USA
 12. Rio Navidad
 13. Silver City
 14. Fury And Fire
 15. Flying
 16. MC Overload
 17. The Crossing