Recensie

06 juli 2015

Aldous Harding

Aldous Harding

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Woo Me, Lyttlelton

Aldous Harding Aldous Harding Roots 4 Aldous Harding – Aldous Harding Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de noemer “hee, waarom heb ik dit niet eerder gehoord” valt ook dit zelf getitelde album van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Aldous Harding. Het in 2014 uitgekomen debuutalbum staat donkere folk. Met vleugjes country en een stem die doet terugdenken aan folkzangeressen uit de 70’s.

Kijkend naar de teksten staat het album vol liedjes over verloren liefde, de dood, kannibalisme en een algeheel macaber gevoel voor romantiek. Stiekem verstopt zijn diepere lagen die een grote verbondenheid met de natuur en religie laten horen.  Noem het Southern Gothic, met het verschil dat geografisch gezien deze stroming teveel aan de Amerikaanse cultuur en zijn gebruiken gelinkt is. Toch is het thematisch de meest treffende benadering, want er ontbreekt simpelweg te weinig dromerige romantiek om het geheel onder pure gothic folk te scharen.

Een album met een rijke thematische ondergrond dus. Mevrouw Harding zingt echter wel op zo’n manier dat de luisteraar er goed aan doet de teksten bij de hand te houden. Haar dunne, klagerige manier van zingen klinkt passend bij de duistere muziek, maar is soms lastig te volgen. Lettergrepen worden lang uitgerekt, of juist op een ritmische manier achter elkaar gezet. Op die momenten dient haar stem als extra instrument en lijken de teksten ondergeschikt te worden. Een klein beetje jammer is dit wel, al blijft er genoeg van de spookachtige sfeer behouden.

Naast de tekstuele thematiek is die spookachtige sfeer ook muzikaal erg duidelijk aanwezig. Een fluit geeft de muziek een extra oude dimensie en strijkers zorgen voor drama. Is dat nu een zingende zaag? Of toch een theremin? Extra instrumenten geven expres een gevoel van vervreemding op een album dat verder erg sober en kaal klinkt.

Zo is dit een debuutalbum geworden dat met een donker geluid zeker een mooie plek verdient in de collectie van de folk liefhebber.  Sfeer, instrumentatie, thematiek en zang zorgen voor een zeer eigen sfeer. Toch mag het geluid bij een eventuele opvolger nog iets meer onderscheidend. Voor nu is het alvast een mooi resultaat.  1. Stop Your Tears
  2. Hunter
  3. Two Bitten Hearts
  4. Titus Groan
  5. Beast
  6. No Peace at All
  7. Merriweather
  8. Small Bones of Courage
  9. Titus Alone