×

Recensie

Alternative

03 december 2013

Albert Hammond Jr.

AHJ

Geschreven door: Tirtsa Haas

Uitgebracht door: Cult Records

AHJ Albert Hammond Jr. Alternative 3.5 Albert Hammond Jr. – AHJ Written in Music https://writteninmusic.com

Door niet te touren na het uitbrengen van het vijfde album Comedown Machine dit jaar hadden alle leden van The Strokes genoeg tijd voor soloprojecten. Gitarist Albert Hammond Jr. heeft het afgelopen half jaar gebruikt voor het schrijven van een solo EP. Het is een pittig plaatje geworden met een vijftal nummers, simpelweg getiteld AHJ dat onlangs is uitgebracht op Cult Records, het label van Strokes bandmaat en frontman Julian Casablancas.

AHJ volgt de prima albums Yours To Keep uit 2006 en ¿Cómo Te Llama? uit 2008 op en klinkt als een combinatie van dit eerdere werk. De sound klinkt vertrouwd, wat niet gek is met Gus Oberg als producer, die al eerder met Hammond zowel solo als met The Strokes heeft samengewerkt. Hammond zelf heeft alle instrumenten voor zijn rekening genomen behalve de drumspartij. Hammond heeft bewust voor een EP gekozen om het productieve schrijfproces van nu niet onnodig te hoeven uitrekken tot een heel album.

Sinds de laatste solo plaat en deze EP heeft Hammond met The Strokes twee nieuwe albums uitgebracht. Bovenal is de gitarist in de tussentijd echter afgekickt van zijn drugsverslaving. Hammond vindt zichtzelf juist creatiever geworden sinds hij sober is. In vijftien minuten wordt een gevoel gecreëerd dat doet denken aan het oudere materiaal van The Strokes.

Hammond Jr. toont strakke, pittige en directe songwriting zonder al te veel te experimenteren wat zijn sound ten goede komt op deze EP. Het experimentele deel laat hij blijkbaar over aan het groepswerk met The Strokes. Met nummers als St. Justice en Strange Tidings is eigenlijk weinig mis. De nummers groeien bij elke luisterbeurt. Carnal Cruise knalt in nog geen drie minuten met erg strakke drums en hele prettige gitaarlijnen. Met de herhaaldelijke tekst “See the truth, see the truth that you made at night/I know I know that I got it right/There was something on my mind that I can’t explain/There was something on my mind that I can’t explain” komt het nummer hard binnen. Alsof dat nog niet genoeg is doet Rude Customer er nog een schepje bovenop met het bekende en fijne gitaargeluid van Hammond. Afsluiter Cooker Ship brengt het tempo weer omlaag en maakt de EP tot een kort maar krachtig geheel, iets wat van het laatste album van The Strokes niet kan worden gezegd. Hammond levert zo aan het eind van het jaar heel onopvallend een prima plaat af.

Dinsdag 3 december zal Albert Hammond Jr. optreden in de Bitterzoet in Amsterdam.

https://www.youtube.com/watch?v=MRqD2WcCc28

AHJ is is te verkrijgen in een 10″ vinyl limited editie.  1. St. Justice
  2. Strange Tidings
  3. Carnal Cruise
  4. Rude Customer
  5. Cooker Ship