×

Recensie

Jazz

01 januari 2012

Albatrosh

Yonkers

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: Rune Grammofon

Yonkers Albatrosh Jazz 4 Albatrosh – Yonkers Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl men hier nog bezig is de oudere garde Noren met Arve Henriksen, Trygve Seim, Christian Wallumrød, Humcrush, Atomic, The Thing enz. waar te nemen en dertigers als Mathias Eick en het nieuwe gitaarwonder Stian Westerhus (o.a. bij N.P. Molvær) beginnen op te vallen, dient zich al weer de allerjongste Noorse lichting talenten aan die internationaal de podia bestormt. Naast saxofonist Marius Nesets Golden Xplosion is dat het duo Albatrosh van pianist Eyolf Dale en saxofonist André Roligheten, beiden even als Neset net 26 jaar oud.

Albatrosh werd twee jaar geleden op North Sea Jazz in de Europese competitie onder jury-voorzitter Maria Schneider tot beste groep gekozen. Samen met het opvallende kwintet van trompettist Mathias Eick (met de twee drummers Gard Nilssen en Torstein Lofthus) is Albatrosh op woensdag 1 februari in het Amsterdamse Bimhuis te zien en daarna in Den Haag, Tilburg en Utrecht.

Het album is vernoemd naar de plaats waar het album is opgenomen. De stad Yonkers grenst direct aan de New Yorkse wijk Bronx en ligt op zo’n drie kilometer afstand van Manhattan. Yonkers is de geboorteplaats van o.a. Gene Krupa, Ella Fitzgerad en W.C.Handy.

Het is hun derde plaat naar het veelbelovende debuut Seagull Island uit 2009 en Mystery Orchestra met celliste Lene Grenager en horniste Hild Sofie Tafjord van de gearriveerde Noorse avant-groep Spunk uit 2010. Zowel naar Dale als Roligheten lopen trouwens Nederlandse dwarsverbindingen. Dale speelt o.a. in het kwartet van de Noorse trompettist Hayden Powell met bassist Jo Fougner Skaansar en de Nederlandse drummer Jasper van Hulten. Roligheten zit o.a. in de groep Friends and Neighbours met bassist Jon Rune Strøm die weer deel uitmaakt van de Nederlandse groep Cactus Truck.

Albatrosh komt met een behoorlijk goed ontwikkeld even compact en dynamisch als dwars geluid. Speelvreugde gaat samen met kruiselings verbonden lijnen, sterke contrasten en ludieke hoekigheid. Hun muziek leeft van het geraffineerd en bondig in elkaar grijpen van geconcentreerde delen en krijgt daardoor een geconcentreerd aforistisch en elliptisch karakter. Tegelijk is het een niet aflatende stroom met continue verrassende en mooie wendingen. Albatroshs muziek is Monk-loaded zonder dat we ook maar één van de oorspronkelijke lijnen van Monk te horen krijgen. Dat geldt ook voor andere overgeleverde elementen die een complete herijking ondergaan. Roligheten maakt zeer muzikaal en economisch gebruik van multiphonics en toon-bending. Ook de lyrische kwaliteiten van het duo mogen er beslist zijn. Mooi is met welke lichtheid deze twee jonge musici dergelijk complexe Gefüge in hun spel tot leven brengen en in de acht stukken verschillende temperamenten en temperaturen afwisselen. Zij maken vaardig gebruik van veel wat spelers die hun voorgegaan zijn, hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld in het geval van multiphonics maar ze klinken door en door onderscheidend, als Albatrosh! Ze voldoen op het eerste gehoor ook niet aan het heersende beeld van Noorse muziek. Zo bieden zij ook meteen een sterk en intrigerend contrast met de sounds van hun directe voorgangers, de dertigers.

Meer informatie:  1. Albony & Ivory
  2. Fifths
  3. Major Little
  4. Coral Fox
  5. Linedance
  6. Central Park
  7. Pickup Truck
  8. Pannebrask