×

Recensie

20 mei 2016

Alaska Gold Rush

Wild Jalopy Of The Mist

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht in eigen beheer

Wild Jalopy Of The Mist Alaska Gold Rush Roots 4 Alaska Gold Rush – Wild Jalopy Of The Mist Written in Music https://writteninmusic.com

Na een EP (Pilot Village Midnight uit 2013) en een single (Dirty Road uit 2015) bleek voor het Brusselse alternatieve folkduo Alaska Gold Rush de tijd eindelijk rijp voor een fullalbum. Die heet Wild Jalopy Of The Mist. Met een minimale bezetting (Alexandre De Bueger op drums en zanger/gitarist Renaud Ledru) weet dit duo met Wild Jalopy Of The Mist een erg verslavend album te maken.

Allereerst is er die wat gekke bandnaam die om opheldering vraagt. Alaska Gold Rush is dan ook het verhaal van twee goudminnende vrienden die hamers en houwelen omruilden voor een gitaar en een drumkit. Zo creëert zij spookachtige muziek, die hier eens refereert naar de bluesy Delta en daar weer het kurkdroge New Mexico oproept.

Het duo beroept zich op folk, oude (delta)blues als inspiratiebron voor haar erg catchy tunes, maar even goed horen we rootsy americana met een garagepunkfeel. Dat klinkt allemaal een beetje alsof onze goede vrienden van The Strokes eens in hun muziekbibliotheek gaan kijken zijn naar stokoude blues (Robert Johnson, Mississipi Fred McDowell, ..) en daar dan iets geweldigs mee gedaan hebben.

Wat meteen ook opvalt, naast de wat aparte zwart-wit hoes waarop een bebrilde man zijn loopgeweer op u richt, is dat de groep zich ondanks de minimale bezetting erg goed uit de slag trekt. Zo zet opener Montgomery meteen de toon voor wat blitse, catchy rock’n’roll. Oh de heerlijkheid van dat wild echoënd, melodieus gitaarwerk aangevuld met dat retestrak ritme. Ideaal gerief om op een concertzaal of festival mee op stelten te zetten.

Het knappe aan deze bende is dat ze niets hoeven op te smukken. Het klinkt behoorlijk kaal, oprecht en zowaar vintage. Ze wandelen door de Brusselse Violent Streets (waarin alweer geen liefde te rapen valt) en weten dat te vatten in een knal van een heerlijke, van energie bruisende single. De stad blijft een onaflatende bron van inspiratie, zo getuigen ook de anti-folk van Big Cities en het opgejaagde Dirty Road.

Af en toe wisselt de groep af met intiemer werk, zoals tijdens het wondermooie Psychobilly Mad Heavyweight waarin zowel verhaal als muzikale begeleiding (die kletterende finale) indruk maakt. Dankzij de productie van Gaethan Dehoux hoor je dat deze songs ruw en vrijwel ongeschonden op band werden gezet.

Het aardige is dat dit duo op dit album vrijwel onophoudelijk de ene catchy single na de andere de wijde wereld instuurt en met de nodige variatie. Zo is er Lincoln County War, waarin ene Billy The Kid opduikt en ons en wellicht ook uw hart probleemloos verovert, vooral ook doordat beide muzikanten hier elkaar erg fraai aanvullen. En dan zijn er tearjerkers als Since 29 en het weergaloze Dead Cities, Morning Sun.

Met Birds & Freight Trains en McDougal (over John Henry en Stack-O-Lee) neemt de groep alweer vaart. Zo vermijdt ze rechtlijnigheid. Allemaal goed en radiovriendelijk materiaal, ook Silhouettes dat tot meefluiten aanzet. En dat ze met Gallows Birds II met een vriendelijk knikje subtiel verwijzen naar eerder werk nemen we er maar al te graag bij.

Dit Wild Jalopy Of The Mist is niet meer of minder dan een erg aangename ontdekking. We zijn erg benieuwd hoe dit live klinkt en hopen dan ook dat concertzalen dit pracht van een debuut liefdevol ontvangen. De toekomst oogt mooi voor Alaska Gold Rush. 1. Montgomery
 2. Violent Streets
 3. Psychobilly Mad Heavyweight
 4. Big Cities
 5. Dirty Road
 6. Lincoln County War
 7. Since 29
 8. Birds & Freight Trains
 9. Silhouettes
 10. MacDougal
 11. Dead City Morning Sun
 12. Gallows Birds II