×

Recensie

Rock

27 januari 2022

Alabama 3

Step 13

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Submarine Cat

Step 13 Alabama 3 Rock 4 Alabama 3 – Step 13 Written in Music https://writteninmusic.com

De kracht van een goede televisieserie zit hem meestal in het totaalpakket. Een belangrijk onderdeel daarvan is het openingsthema, veelal bepalende voor de opbouwende afleveringen. Het coole Woke Up This Morning leent zich perfect voor de duistere misdaadfamilie The Sopranos. Alleen hebben de Alabama 3 leden geen Italiaans-Amerikaanse gangsterachtergrond, maar zijn ze afkomstig uit een muzikaal hart van Groot Brittannië, het Londense Brixton district. Helemaal schoon van criminele activiteiten is het gezelschap niet. Nick Reynolds is namelijk de zoon van Bruce Reynolds, het brein achter de Great Train Robbery. Nick verdient buiten zijn muzikale carrière het geld met een lugubere bezigheid, namelijk in het ontwerpen van sculpturen van overleden personen, de zogeheten dodenmaskers.

Alabama 3 is een Rat Pack van hedendaagse Britse rasartiesten die elkaar vinden als op illegale dance raves de acid house een dominante positie vervult. Gevormd door kernleden Jake The Very Reverend D.Wayne Love Black en Rob Larry Love Spragg, waarna al snel Nick Harpo Strangelove Reynolds, Piers The Mountain of Love Marsh en Orlando The Spirit Harrison zich bij het gezelschap voegen. Na een aantal personeelswisselingen, een twaalftal platen en het trieste ziekelijke sterfbed van de Schotse frontman Jake Black blijven er uiteindelijk vijf kernmuzikanten over, die als heuse bendeleden het liefste met bijnamen aangesproken worden.

De kenmerkende podiumgekte compenseert het verdriet, waar de geest van Jake Black zich openbaart in de verlopen Las Vegas presentatie van vergeten countryhelden, die voor eeuwig dat trucje herhalen. Tot hier de korte geschiedbeschrijving van dit legendarische zooitje ongeregeld welke een krankzinnige mix van stoere country, trippende dansbare elektronica en smerig rockende blues ten gehore brengen. Ben ik nog iets vergeten om toe te voegen? Vergeef het mij dan.

Ondanks dat de albumtitel Step 13 afstammende is van de theorie dat men na de dood in een nieuwe overkoepelende fase terecht komt is deze tevens te herleiden tot de laatste zware trede van het trappenhuis in het ziekenhuis (Night Tripper in the Trap House), waar Rob Spragg definitief afscheid van zijn goede amicale kameraad neemt. De stuiterende aerobicdisco van Whacked gaat helemaal terug naar die trippende LSD Summer Of Love, ergens in de jaren negentig waar het gelijkgestemde tweetal in hallucinerende verdwaasde toestand besluit om een band te beginnen.

Met Step 13 pakt Rob Spragg de lijn weer op. Nog steeds is er ruimte voor humor, maar de dood van zijn maatje heeft de kijk op het leven wel drastisch veranderd. Sterker nog, Tranquilize Yourself Britannia is de cooling down, de ontnuchterend afterparty. Het is net wat zwartgalliger allemaal, maatschappij kritisch zelfs, bewust van de sterfelijkheid en het feit dat elke nieuwe dag inderdaad een nieuwe dag is. Minder manische gekte dus, meer bezinning. Alabama 3, next level.

Er wordt keihard naar de onnavolgbare Verenigde Staten, Land Of The Free uitgehaald. Het stevige rockende met klagende mondharmonica overstemmende Yolanda is gebaseerd op het Black Lives Matter verhaal, waar de trots van de American Dream en het respect voor iconische bluesartiesten vervaagt door de nog steeds woekerende discriminatie. Volgens Spitting Image tradities wordt de spot gedreven met het onbegrijpelijke rechtse beleid van Donald Trump, die flink aangepakt wordt in het satirische The Lord Stepped In (Taking Back Control) waar Rob Spragg in de huid van soulvolle TV dominee kruipt, het boetekleed afgeworpen, vervangen door een mierzoet glitterpak.

Glamrock croonend werkt Alabama 3 zich door Petronella Says heen, met ook hier een aangename hoofdrol voor blazer Nick Reynolds. Het in de lijn van het hardere straat blues geluid van voormalig Hous Of Pain hiphop icoon Everlast liggende Rise Up Brother Rise opent de deuren naar de schemerige wereld van de crack dealers in If They Ring Your Bell, de in portieken levende junkies soul van Night Tripper in the Trap House, het in eenzaamheid zwervende Every Time I See a River, de zelfkant van het bestaan afglijdende Somebody Somewhere en het met hemelse orgelklanken omhoog getilde Lifted. De desperate cowboy slidegitaarsongs They Shoot Horses en Song for Aubrey zijn waardige toevoegende bonustracks. 1. Whacked
 2. Yolanda
 3. The Lord Stepped In (Taking Back Control)
 4. Petronella Says
 5. Rise Up Brother Rise
 6. Tranquilize Yourself Britannia
 7. If They Ring Your Bell
 8. Every Time I See a River
 9. Night Tripper in the Trap House
 10. Somebody Somewhere
 11. Lifted
 12. They Shoot Horses
 13. Song for Aubrey