×

Recensie

Alternative

17 januari 2015

Afterpartees

Glitter lizard

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Glitter lizard Afterpartees Alternative 3.5 Afterpartees – Glitter Lizard Written in Music https://writteninmusic.com

Afterpartees, uit Horst aan de Maas, maakten het afgelopen jaar naam met de single First/Last en optredens op gerenommeerde festivals als Pinkpop, Best Kept Secret, Paaspop en Into The Great Wide Open. De energieke poprock, met hier en daar een flinke hoofdknik naar de punk en rock van de jaren zeventig, werd sinds het vorige voorjaar door een steeds groter publiek omarmd.

Het duurde even maar nu is er dan het eerste album van de band. Glitter Lizard ademt jeugdige vrolijkheid en bravoure zonder door te schieten in lang-leve-de-lol. Afterpartees bedient zich van een eigen stijl waarbij de brutale zang soms wat aan die van Liam Gallagher (Oasis) doet denken en het algehele, ongepolijste bandgeluid de Strokes wat in herinnering roept. Afterpartees is echter poppier en schuwt – naar eigen zeggen – ‘licht cheesy zangmelodieën’ niet. Dat horen we dan ook zeker terug, zoals op Stuck On The Nightshift en Wonderwall (floating)), twee songs die overigens niet tot de hoogtepunten op Glitter Lizard horen.

De betere songs zijn Power Animal – brutale Britpop/rock met veel lekkere stootkracht – Gucci Ballad, een puike popsong vol vaart en gezegend met een onweerstaanbare finishing touch vanaf de gitaar en Candy Color Wearin’ Weirdos, waarvoor eigenlijk hetzelfde geldt, als leunt deze track minder op melodie. Melodie en kracht echter te over op Wonderwall (drowning), een song waarop de gelijknamige Oasis-hit overigens als ‘terrible song’ wordt weggezet. Het lekker hakkende Girls Like You is een en al adrenaline en vormt het begin van een sterke reeks op de tweede tweede helft van het album. De single First/Last met zijn lekkere stevige intro en bruisende vervolg is erg aanstekelijk en het is niet verwonderlijk dat Afterpartees hiermee flink de aandacht trok.

Glitter Lizard is een even onstuimige als coherente rockplaat met een flinke dosis popappeal. De songs zijn erg sterk op de pakkende zangpartijen van Niek Nellen gericht. Wat meer ruimte voor de instrumenten zou eigenlijk helemaal geen kwaad kunnen. Het wat meer gevarieerde Lilly vormt wat dat betreft een prettig alternatief zo naar het einde van het album toe. Succes lijkt hoe dan ook verzekerd voor Afterpartees; Glitter Lizard is op zich geen hoogvlieger maar staat wel vol met pittige, catchy songs die ook nog eens een lekker ruw randje hebben. Het optreden op Noorderslag dit weekend zal de band definitief het nieuwe jaar in lanceren. 1. Loverboy Loco
 2. Power Animal
 3. Gucci Ballad
 4. Candy Color Wearin' Weirdos
 5. Bathroom Floor
 6. Wonderwall (Floating)
 7. Girls Like You
 8. First/Last
 9. Wonderwall (Drowning)
 10. Lilly
 11. Stuck On The Nightshift
 12. Red Bull