×

Recensie

11 december 2012

Adrian Sherwood

Never Trust A Hippy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Never Trust A Hippy Adrian Sherwood Pop 3.5 Adrian Sherwood – Never Trust A Hippy Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn eerste solo album Never Trust A Hippy verzet Britse producer Adrian Sherwood nog meer muzikale bakens dan hij reeds in de indrukwekkende jaren daarvoor heeft gedaan.

Bekend van zijn bijzondere mixkwaliteiten binnen Tackhead, zijn geniale productie klussen voor het vermaarde On-U Soundlabel, in de jaren 80 het label voor dik in dub gelegen Jamaicaanse reggae, het terugbrengen van reggaeheld Lee Perry aan het muziekfront en het maken van ijzersterke remixklussen voor onder meer Nine Inch Nails, Ministry en Einsturzende Neubauten werd Adrian Sherwood benaderd door Peter Gabriel om een echt solo album te maken op zijn Real World label.

Voor zijn eerste soloalbum heeft Sherwood besloten om totaal geen muzikale barrières op te werpen, iets waar hij waarschijnlijk als producer voor anderen toch wel rekening mee had te houden. Never Trust A Hippy stuitert dus heerlijk alle kanten op en zoekt optimaal de grenzen van reggae, dub en electronic. Gasten als Sly & Robbie, S. E. Rogie (een sample van de titeltrack van zijn album Dead Men Don’t Smoke Marijuana wordt gebruikt) en ook Sharon ‘Unfinished Sympathy’ Nelson leveren fijne bijdragen.

Sherwood’s remix van (daardoor) dubklassieker Paradise of Nada van Rizwan Muazzam Qawwali en Temple of Sound is niet alleen het fijne middelpunt van het album, het is tevens een waar toonbeeld van Sherwood’s grote klasse. Hij weet van dub echt iets essentieels te maken en de spanning steeds weer optimaal uit te bouwen. Erg fijn dat deze track ook op het album staat. Ook tracks als het geweldige Strange Turn (met zijn bizarre vioolpartij), het diep pompende Processed World en The Ignorant Version beklijven gelijk. De laatste begint met de twee dochters van Sherwood die en kinderliedjes zingen. Vader Adrian gooit er als aanvulling een keiharde bass en drum in….heerlijk!! Never Trust A Hippy is een heerlijke dubtrip. 1. No Dog Jazz
 2. Hari Up Hari
 3. Haunted By Your Love
 4. X-Planation
 5. Strange Turn
 6. Dead Man Smoking
 7. Paradise Of Nada Remix
 8. Boogaloo
 9. Processed World
 10. The Ignorant Version
 11. Majestic 12