×

Recensie

Alternative

15 augustus 2012

Admiral Fallow – Tree Bursts In

Tree Burts In Snow

Geschreven door: Tirtsa Haas

Uitgebracht door: Nettwerk

Tree Burts In Snow Admiral Fallow Alternative 4 Admiral Fallow – Tree Bursts In Snow Written in Music https://writteninmusic.com

Admiral Fallow is een slimme band die met het eerder dit jaar verschenen album Tree Bursts in Snow boven veel vergelijkbare bands weet uit te stijgen. Er zijn bands die in zeer korte tijd een hype veroorzaken en weer net zo snel verdwijnen en dan zijn er bands als Admiral Fallow: op de achtergrond hardwerkende bands die langzaam aan hun populariteit werken en de aandacht verdienen.

Het helpt dat het uit Glasgow afkomstige Admiral Fallow, opgericht in 2007, een sound heeft die het momenteel goed doet. Vergelijkingen met Mumford & Sons zijn onterecht, maar onontkoombaar. Admiral Fallow bestaat uit een zestal muzikanten en om het indie folk cliché nog even aan te sterken, veel gebruikte instrumenten zijn inderdaad de klarinet, dwarsfluit, contrabas en zelfs accordeon. Bovendien zitten er inderdaad bebaarde mannen in de band en ook de (houthakkers)blousjes ontbreken niet. Laat er echter geen verwarring over bestaan, Admiral Fallow is bepaald geen dertien-in-een-dozijn band. Admiral Fallow maakt sterke folk getinte nummers en weet door de mooie gelaagde arrangementen de muziek een zekere diepte mee te geven.

De Schotse roots zijn er niet voor niets. Net als het mooie debuutalbum Boots Met The Face uit 2010, is ook Tree Bursts In Snow opgenomen in Glasgow met producer Paul Savage (bekend van zijn werk met onder andere Franz Ferdinand en Mogwai). Voeg daar nog Greg Calbi (Fleet Foxes en The National ) aan toe voor de mastering en het resultaat is een mix van enerzijds ingetogen nummers en anderzijds bombastische opzwepende nummers. Tree Bursts In Snow is een perfect afgestemd album geworden.

Admiral Fallow band
Ook bij de zang blijft leadzanger en gitarist Louis Abbott trouw aan zijn afkomst. Zijn Schotse accent, qua geluid soms vergelijkbaar met Fran Healy van Travis, gebruikt Abbott slim. Nergens is het accent storend, het vormt juist een mooi contrast met de prachtige klanken van de uit Northumbria afkomstige Sarah Hayes, die ook het pianospel en de fluit voor haar rekening neemt.

Om de kracht van Tree Bursts In Snow te voelen, kan het album eigenlijk in omgekeerde volgorde worden beluisterd. Oh, Oscar buiten beschouwing latende, is Burn in dat geval de opener. Het nummer vat muzikaal gezien het hele album samen. Zowel de vocalen en instrumenten komen prachtig bij elkaar en laten de veelzijdigheid en muzikaliteit van de band goed horen. The Way You Were Raised klinkt prima, maar doet helaas iets te veel denken aan Snow Patrol of zelfs Coldplay. Het nummer kan heerlijk bombastisch worden gebracht in een stadion, maar te betwijfelen valt of dat het pad van Admiral Fallow is. Brother is een verrassend nummer met een riff die een beetje aan Broken Social Scene doet denken. Brother is geschreven voor de twee jongere broers van Abbott en wellicht met een knipoog naar het Brother Louis Collective, de voormalige bandnaam van Admiral Fallow.

Met het horen van de eerste tonen van Isn´t This World Enough?? is het bijna onmogelijk om niet direct te gaan mee neuriën. Niet alleen de melodie is prachtig met een bijna gospelachtig koortje, wie even goed luistert, krijgt ook nog eens een sterke boodschap voorgeschoteld. Waarom vinden we het zo belangrijk te geloven in ‘hogere krachten’ als we ook gewoon tevreden kunnen zijn met wat we op aarde hebben? Mooi voorbeeld hiervan is de tekst “You’re searching for answers in clouds and under rocks” met als antwoord Isn’t this world enough? Voor de oplettende mens, één vraagteken was niet genoeg bij de titel. Isn´t This World Enough?? heeft heel gepast twee vraagtekens.

Old Fools, met een Elbow geluid, breekt het album een beetje door midden. Het nummer heeft zowel de epische bombastische klanken van de album openers als de rustige klanken van de twee laatste nummers. Old Fools verpakt in een kleine zes minuten een enorm spectrum aan muzikale thema´s. Gelaagde instrumenten, meerdere vocale lijnen, dan weer hard, dan weer zacht, alle kunsten van Admiral Fallow komen aan bod. Slechte nummers staan er niet op dit album, al is Beetle In The Box muzikaal gezien niet erg sterk. De tekst daarentegen is wel weer enorm scherp, gebaseerd op de beetle-in-a-box theorie van filosoof Ludwig Wittgenstein. Omgekeerd is Guest Of The Government qua tekst juist iets minder, over een bar in Glasgow waar Abbott vele jaren muziek speelde, maar in een jasje gehuld met een poprock sound doet ook dit nummer het prima.

Een lekker klinkende en stevige drum- en baspartij gecombineerd met de mooie harmonieën van Abbott en Hayes, The Paper Trench doet als eerste single van het album precies wat het moet doen. Toch gaat ook dit nummer verder dan in eerste instantie gedacht met aandacht voor de huidige economische problemen in de wereld. Aangekomen bij opener Tree Bursts, al had dit zes minuten durende nummer echt niet misstaan als afsluiter van Tree Bursts In Snow, is ook weer prachtig in opbouw. De afwisseling tussen zacht gitaarspel en dan weer alle muzikanten bij elkaar met een hardere sound is prachtig.

Tree Bursts in Snow groeit pas na een aantal luisterbeurten, eenmaal doorgedrongen weet het album echter de aandacht vast te houden. Nee, Admiral Fallow is niet uniek met hun geluid, maar de uitvoering is dermate goed dat ze met dit album laten zien dat ze een plek verdienen in de indie folk scene, evenals aantrekkelijk te zijn voor een breder publiek. Admiral Fallow kan met Tree Bursts in Snow even vooruit, vol plezier en energie, hier gaan we nog veel moois van horen.

Tracklisting Tree Bursts In Snow:
1. Tree Bursts
2. The Paper Trench
3. Guest Of The Government
4. Beetle In The Box
5. Old Fools
6. Isn’t This World Enough??
7. Brother
8. The Way You Were Raised
9. Burn
10. Oh, Oscar  1. Tree Bursts
  2. The Paper Trench
  3. Guest of the Government
  4. Beetle in the Box
  5. Old Fools
  6. Isn't This World Enough??
  7. Brother
  8. The Way You Were Raised
  9. Burn
  10. Oh, Oscar