×

Recensie

Pop

21 november 2015

Adele

25

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: XL Recordings

25 Adele Pop 3.5 Adele – 25 Written in Music https://writteninmusic.com

Credibility in de popmuziek is een vreemd fenomeen. Waarom wordt de ene artiest binnengehaald als Gods gift aan de mensheid en een andere, vergelijkbare artiest door de muziekpolitie uitgekotst? Heeft dat met kwaliteit te maken? Wellicht, maar soms is het verschil amper hoorbaar.

Wat dit met Adele te maken heeft? Alles eigenlijk. Want zij is een artiest die credible is. Ze zit op een onafhankelijk label (XL Recordings) en doet gewoon waar ze zelf zin in heeft. Zo punk krijg je zelfs de meeste indiebandjes niet meer. Tegelijkertijd is ze de best verkopende artiest ter wereld. Van haar album zijn er alleen in Nederland al ruim 120.000 in de markt gezet, 184.000 in de Benelux. Dat is meer dan welke mainstam artiest op elk groot label dan ook. Sterker nog, daarmee zijn in een ferme klap meer cd’s de markt op gezet dan de afgelopen maanden in alle cd-winkels in Nederland bij elkaar verkocht.

Dat maakt dus ook dat de marketingmachine op volle kracht draait. Alle tv- en radioprogramma’s die iets met cultuur doen hebben het over Adele, de schrijvende pers buitelde over elkaar heen om Hello, de eerste single van 25, te duiden. Het publiek gaat mee in de hype. “ER IS EEN NIEUWE ADELE!!!”

De komende dagen zullen ongetwijfeld gaan over verkooprecords, over het feit dat de zangeres verdorie vrijwel niet optreedt, over het feit dat ze 25 uitbrengt op haar 27ste, dat ze het album niet op moderne streamingdiensten aanbiedt en ‘ouderwets’ vastklampt aan cd en LP van alles en nog wat. Maar gaat het ook over muziek? Laten we eerlijk zijn, zo heel erg goed was single Hello niet. Prachtig geproduceerd, de stem van Adele is sterker dan ooit, maar als liedje… Tsja, die ongeremde natuurkracht van een stem is dan ook meteen het enige dat het werk overeind houdt. Elke minder getalenteerde artiest had met dat nummer amper indruk gemaakt.

Dat is dan ook direct de erfenis van Adele. Wie wel eens per ongeluk langs The Voice Of Holland zapt, zal zich een hoedje schrikken van de vocale acrobatiek die veel kandidaten daar tentoon proberen te spreiden. Alsof flink uithalen synoniem is geworden met ‘goed zingen’. Dat het tegendeel waar is, ook dat bewijst Adele. Haar stem staat altijd in dienst van haar muziek. Ook op 25, een album dat een zangeres laat horen wiens leven in rustig(er) vaarwater terecht is gekomen. Een nummer als When We Were Young, een mijmerende en uiteindelijk breed aangezette ballade, is een goed voorbeeld. Pas tegen het einde worden alle vocale registers volledig opengetrokken. De aanloop is bedoeld om de luisteraar bij de lurven te pakken.

Muzikaal schurkt 25 behoorlijk vaak tegen gospel aan, qua gevoel. Met als meest kenmerkende voorbeelden de wat meer uptempo nummers als River Lea en (met name) Water Under The Bridge. Dat zijn nummers waarbinnen het dramatische dat veel mensen met Adele associëren ver weg liggen en het zijn dit soort verfrissende (en pakkende) tracks die stukken beter zijn dan de het album vooruitgesnelde single. Als Adele het klein houdt (A Million Years Ago) werkt dat ook fantastisch en merk je pas goed hoe fantastisch haar stem zich in de loop der jaren heeft gevormd.

Als het album echter wil gaan pleasen, gaat het mank. Een nummer als All I Ask klinkt in alles alsof het straks de klapper in de hitlijsten moet gaan worden. De pianoballade zit volgepropt met emoties, Adele mag zich op bekend terrein vol wanhoop en hartzeer begeven en gaat er voluit in. De pathos galmt als een bokshandschoen de speaker uit en doet de luisteraar ineens realiseren dat deze ‘credible en onafhankelijke artiest’ zich hier volledig op Céline Dions terrein begeeft. Zo’n ‘mainstream, groot label’ artiest die we met zijn allen niet goed mogen vinden. Dus hoe gaat we ons hier uitlullen? 1. Hello
 2. Send My Love (To Your New Lover)
 3. I Miss You
 4. When We Were Young
 5. Remedy
 6. Water Under The Bridge
 7. River Lea
 8. Love In The Dark
 9. Million Years Ago
 10. All I Ask
 11. Sweetest Devotion