×

Recensie

Electronic

15 november 2016

Adam Betts

Colossal Squid

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blood and Biscuits

Colossal Squid Adam Betts Electronic 4.5 Adam Betts – Colossal Squid Written in Music https://writteninmusic.com

Wij vroegen ons een paar weken geleden op Written in Music al af of de Britse Adam Betts niet de beste drummer van dit moment is. Een zeer terechte vraag. Zijn fenomenale drumwerk in Three Trapped Tigers maar ook zijn optredens bij The Heritage Orchestra (Goldie’s orchestrated Timeless) kunnen bepaald niet onopgemerkt zijn gebleven. Met zijn eerste eigen album Colossal Squid geeft Betts maar weer eens heel duidelijk aan een revolutionaire drumstijl te hebben en een percussieve gretigheid die maar heel weinig vertoond wordt.

Zijn drumstijl is door zoveel muzikale krachten beïnvloed, van electronic via jazz en metal naar industrial, dat je niet gemakkelijk een stempel op de man kunt drukken. Zijn explosieve manier van drummen die tegelijk super ritmisch en technisch geniaal is, heeft al menig concertzaal doen ontploffen. Op Colossal Squid laat hij zijn grote ritmische diversiteit in volle glorie horen. Hij laat zijn glorieuze drumwerk vergezeld gaan van samples en soundscapes die zijn drumwerk nog indrukwekkender en rijker maken.

Eigenlijk is het echt van een andere wereld wat Betts op Colossal Squid laat horen. Van de electronische opening van Drumbones schiet Betts gelijk volledig raak als hij het met zijn super energieke drumwerk overneemt. Je weet vanaf dat moment dat je hier met een album te maken hebt dat veel meer is dan een drummer die even laat horen dat hij ook echt een geweldige drummer is. Echt elke compositie heeft een gigantische drive een daadkracht en versterkt door die extra samples is Colossal Squid een album geworden dat met recht revolutionair te noemen is.

Betts maakte de eerste aanzetten van het album in diverse studio’s in Londen maar was niet tevreden over het resultaat. Met alle samples in de Ableton verwerkt dook hij vervolgens de studio in om op één dag alles live op te nemen. Dat alleen al maakt Colossal Squid indrukwekkend. Betts heeft een fenomenale beheersing van zowel de bekkens, toms als snare en weet met fabelachtig voetwerk ook al optimaal te imponeren. De overgave naar beats en samples naar live drukwerk is daarnaast echt fenomenaal. Het is soms echt ongelooflijk dat de tracks door één man zijn ingespeeld. Hoe krijg je dat in godsnaam voor elkaar? Luister zulke ongelooflijke tracks als Aneek, Hero Shit, Winbop of albumafsluiter Tadala en je word volledig weggeblazen.

Colossal Squid is een album van een drummer die niet alleen verschrikkelijk goed is maar ook nog eens een supercreatief drumbrein heeft. Hoe ingenieus hij soms ook beats geprogrammeerd heeft, hij weet met razendknap drumwerk de elektronica steeds weer subiet over te nemen. Te overrulen zelfs en deze met nog fabuleuzer ritmes naar een nieuwe niveau te duwen. Daarnaast zijn de toegevoegde samples zorgvuldig en precies zo in de tracks verwerkt dat ze deze opstuwen en elke track echt anders maken. Dat Betts een album gemaakt heeft dat warm en organisch klinkt mag een al net zo groot compliment genoemd worden. Het album heeft ook precies genoeg tracks om de aandacht optimaal vast te houden en volop uit te kijken naar hoe hij deze live op een podium ten gehore brengt. Dat kan niet anders als sensationeel zijn.

Colossal Squid is een ronduit indrukwekkend album dat drummen naar een geheel nieuw en indrukwekkend niveau brengt. Dat Adam Betts de nieuwe grote drumheld is….tja…dat wordt met Colossal Squid wel heel erg duidelijk.  1. Drumbones
  2. FUB
  3. Substance Enthusiast
  4. Aneek
  5. Hero Shit
  6. Winbop
  7. Tadala