×

Recensie

Jazz

11 januari 2018

Adam Baldych & Helge Lien Trio

Brothers

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: ACT

Brothers Adam Baldych & Helge Lien Trio Jazz 4 Adam Baldych & Helge Lien Trio – Brothers Written in Music https://writteninmusic.com

Met Brothers zet de Poolse violist Adam Baldych en het Helge Lien Trio in op een samenwerking met de Noorse saxofonist Tore Brunborg. Echt een ‘band of brothers’ die thema’s als broederschap en vriendschap ook muzikaal vorm geven.

Dit in de Berlijnse Hansa studios opgenomen album wordt opgedragen aan Grzegorz, Adams’ broer. Het is die relatie die prominent naar voren geschoven wordt. Dat merk je aan de liner notes waarin de gezamenlijke zoektocht in het leven (“we”ll sail together / with love and faith / we are brothers”) uit de doeken wordt gedaan. Maar ook in de erg bedachtzame, tot reflectie aanzettende en eerder plechtstatige muziek komt dat goed tot uiting.

De bezetting is, op Brunberg na dan, dezelfde als die waar Bridges (ACT) mee opgenomen werd. Toch zijn er ook wat verschillen: niet alleen is de muziek mede dankzij de inzet van Brunberg donkerder en brutaler, ook zoekt deze bende muzikale ‘brothers’ net iets meer de extremen op. Dat kan je bijvoorbeeld terugvinden in het met die fraaie pianoloopjes van Lien versierde Elegy dat de tweespalt tussen licht en donker op dit album mee vorm geeft.

De negen composities op Brothers maken een soms erg dromerige en poëtische indruk, onder meer tijdens de korte, fragmentarische opener Prelude. Elders wordt er meer ruimte gemaakt om de diepte in te gaan en dat met eerder korte en suggestieve titels als Faith, Love en Shadows. De meest opvallende track op dit album is misschien wel de reprise van Leonard Cohens’ Hallelujah dat hier een bijzondere bewerking meekrijgt. Dat nummer is al ontelbare keren opgenomen, maar toch weet de groep hier een heel eigen draai aan te geven.

Het is de kers op de taart van een heel open en toegankelijk album dat zich kenmerkt door een mix van zwoele, jazzy composities uitgevoerd door een eerder klassieke instrumentatie (renaissance viool, piano,..), al blijft de jazz mede dankzij drum, contrabas en vooral de saxofoon van de Noorse Brunborg natuurlijk wel duidelijk aanwezig. Brothers, dat zich op het scharnierpunt tussen klassiek, jazz en moderne kamermuziek situeert, loont zeker de moeite om te ontdekken.  1. Prelude
  2. Elegy
  3. Faith
  4. Love
  5. One
  6. Brothers
  7. Hallelujah
  8. Shadows
  9. Coda