×

Recensie

30 maart 2016

Ad Vanderveen

The Stellar Cellar Band

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

The Stellar Cellar Band Ad Vanderveen Roots 3.5 Ad Vanderveen -The Stellar Cellar Band Written in Music https://writteninmusic.com

We kennen de Nederlandse singersongwriter met Canadese connecties, ondertussen als een van de topfiguren in het Americana genre in Europa.  Ad Vanderveen heeft een lange voorgeschiedenis die zo’n drie decennia begint in rock’nrollbandjes waarin hij elektrische rock met country en folk verbindt. Hij keert nu terug naar die periode. De getalenteerde troubadour laat zijn trouwe reisgezel, zijn akoestische gitaar voor een keer in de koffer,  plugde zijn Gretsch in om samen met  de ritmetandem Nico de Gooijer en Timon van Heerdt  in het verleden te duiken. Dat gebeurt met negen nieuwe songs en een enkele cover.

Pioneer Here is een rauwe Indianenkreet  door rudimentair gitaarwerk geschraagd. In het op zwoegende ritmiek passerende Working Man komt dat snarenwerk dicht in de buurt van Neil Youngs verrichtingen. In de lovesong, While The Night Is Still Young, krijgt die titel ongewild een dubbele betekenis met dat kampvuurharmonicaatje naast wonderlijk snarenspel, dat terug opduikt in New Musical Dreams.

“Highway Is Waiting”, vertrouwd Ad ons toe en dat zal wellicht nog een tijdje zo  blijven voor iemand die op zijn zestigste zo overtuigend Forever Young, de gevleugelde woorden van grootmeester Dylan in de wind blaast.

Voor de liefhebber die de troubadour boven de rocker verkiest, is er, in beperkte oplage een tweede CD in eigen beheer uitgebracht. Op The Barn Basics luister je naar dezelfde songs maar in de meer vertrouwde akoestische setting die in een oude schuur tot stand kwam met de gewaardeerde hulp van Ad’s levensgezellin Kersten de Ligny  die naast harmoniezang de autoharp..Een intimistische sessie die evenmin te versmaden is.  1. Pioneer Here
  2. Passin' By
  3. Working
  4. While the Night Is Still Young
  5. Fool in My Life
  6. New Musical Dreams
  7. Melancholy Blues
  8. Load of Memories
  9. Highway
  10. Forever Young