×

Recensie

Electronic

23 oktober 2020

Actress

Karma & Desire

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

Karma & Desire Actress Electronic 4.5 Actress – Karma & Desire Written in Music https://writteninmusic.com

Het laatste Actress album 88 kreeg helaas alleen een digitale release, gelukkig komt het nieuwe album Karma & Desire gewoon weer op vinyl (en CD) uit. Juist op vinyl komen alle finesses in de muziek van Darren J Cunningham, de echte naam van Actress, zo prachtig naar voren. En dat is op een album zo goed als Karma & Desire wel zo fijn natuurlijk.

Voorspelbaarheid is iets wat Cunningham niet kent. Zijn hart volgend vernieuwt en verandert zijn muziek met de track die hij volgend op dat uitgewerkte goede idee alweer maakt. Hij is als Actress een klankentovenaar, sfeerschetser van melancholische dan weer donkere muzikale landschappen die immer intrigeren en verrassen.

Karma & Desire is een romantische tragedie die zich afspeelt tussen de hemel en de onderwereld en de zaken onderzoekt waar Cunningham graag over praat zoals liefde, dood, technologie en andere vragen over waarom we hier zijn. Gevat in ongrijpbare muziek die in lagen en sferen worden opgebouwd en in gasten als Sampha, Zsela, Aura T-09 en Vanessa Benelli- Moselli verrassende namen kent.

In totaal zijn het 17 stukken, in lengte van  1 minuut 16 oplopend naar 8 minuut 11, die Actress ons hier voorschotelt en bij eerste beluistering al net zo ongrijpbaar als op zijn voorgaande albums. En voor het geval je denkt dat er echt vocalisten aan het werk zijn, dat zeker niet. Het zijn meer ge/verknipte zanglijnen zonder daadwerkelijke teksten of gesproken flarden tekst en juist om de stemkleur binnen een compositie gebruikt.

Karma & Desire draait vooral in het eerste gedeelte optimaal om de ingetogen dromerige sfeer. Pratende stemmen over fraaie kamerbrede soundscapes. De beats zijn er wel maar niet prominent. Pas pulserend komen ze voorbij in een track als Leaves Against The Sky, een track die trouwens net zo gemakkelijk op de melancholieke sfeer van de andere tracks aansluit.

Karma & Desire brengt muziek die zowel avontuurlijk en vrij als weldadig en warm klinkt. De op zijn laatste albums AZD, LAEGEOS en 88 ingeslagen experimentele weg wordt nog veel verder doorgetrokken met filmische vergezichten die onvoorspelbaar tegelijk warmbloedig klinken. Zo’n langgerekte prachttrack als Many Seas, Many Rivers (met Sampha) kan niet anders als uit de koker van vernieuwer Actress komen. Onheilspellend, vervreemdend en intiem tegelijk.

Met Loveless (onderhand al track 11) komt er dan eindelijk die beat, natuurlijk op z’n Actress’ anders om met het daarop volgende Public Life dwars het nieuw klassiek in te duiken met de geweldige Italiaanse Vanessa Benelli-Moselli vol avontuur spelend op piano. Opgevolgd door het haakse Pulse en het nog dwarsere Loose, compleet met gestoorde beats en door elkaar lopende soundscapes.

De enige track op het album die op een volledige beat draait is het wel heel erg lekkere Turin. Zo’n track die sleept naar climaxen maar die maar nooit lijkt te bereiken, ondertussen de spanning zo bloedmooi opbouwt dat je er volledig in opgaat. Het daarop aansluitende Diamond X heeft dan juist weer zo’n onnavolgbare beat die lekker heen en weer stuitert door een vervreemdend soundscape motief.

Karma & Desire is zonder twijfel één van de beste/mooiste/meest interessante electronic albums van dit jaar. Zeer grote aanrader van een muzikant die volledig zijn eigen weg gaat en maar blijft verbazen met geestverruimende albums. Karma & Desire is een album waarop vreselijk veel te ontdekken is met elke keer dat je het opzet. Een album dat je geest verrijkt. Een nieuw meesterstuk. 1. Fire and Light
 2. Angels Pharmacy (feat. Zsela)
 3. Remembrance (feat. Zsela)
 4. Reverend
 5. Leaves Against The Sky
 6. Save
 7. VVY (feat. Sampha)
 8. XRAY
 9. Gliding Squares
 10. Many Seas, Many Rivers (feat. Sampha)
 11. Loveless (feat. Aura T-09)
 12. Public Life (feat. Vanessa Benelli Mosell)
 13. Fret
 14. Loose (feat. Christel Well)
 15. Turin (feat. Aura T-09)
 16. Diamond X
 17. Walking Flames (feat. Sampha)