×

Recensie

Alternative

02 juli 2011

Arctic Monkeys

Suck It And See

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Domino

Suck It And See Arctic Monkeys Alternative 4.5 Arctic Monkeys – Suck It And See Written in Music https://writteninmusic.com

Arctic Monkeys hebben met Brick By Brick iedereen op het verkeerde been gezet. Het oppervlakkige rocknummer, dat een paar maanden geleden online verscheen, deed het ergste vermoeden voor de nieuwe plaat. Niets is minder waar: Suck It And See bevat mooie popliedjes.

Zoals bij bijna elk album van Arctic Monkeys is de band weer op zoek gegaan naar een vernieuwd geluid. Dat heeft goed uitgepakt, want Suck It And See staat boordevol fijne popsongs. Waar Josh Homme op het vorige album er nog voor zorgde dat de groep uit Sheffield als een harde rockband klonk, is dit nieuwe album meer het werk van zanger Alex Turner en gitarist Jamie Cook.

Nadat Josh Homme (Queens Of The Stoneage) de productie van Humbug grotendeels in handen had, heeft oud-producer James Ford bij Suck It And See het roer weer overgenomen. Hiermee keert de band gedeeltelijk terug naar het geluid van de eerste platen: melodieuze britrock. Het staccato hakke-takke is verdwenen met de wilde haren. Het puberale geluid is ingewisseld voor volwassen zanglijnen en gitaarpartijen.

Vooral de laatste paar nummers maken Suck It And See tot een klein meesterwerkje. Qua dromerige sfeer lijken die redelijk op elkaar, wat een mooi einde van de plaat vormt. Maar ook eerste single Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair is een succes: Turner is zoals gewoonlijk weer ijzersterk met zijn teksten en drum en gitaar vormen samen een mooi geheel.

De jochies uit Sheffield zijn weer wat gegroeid na het ook al volwassen klinkende Humbug. Na al hun succes en projecten zijn het ook niet echt meer jochies te noemen. Deze heren laten met Suck It And See horen dat ze nog steeds aan de top van de popmuziek staan. En Brick By Brick? Dat beschouwen we dan maar als een foutje. 1. She's Thunderstorms
 2. Black Treacle
 3. Brick By Brick
 4. The Hellcat Spangled Shalalala
 5. Don't Sit Down 'Cause I'Ve Moved Your Chair
 6. Library Pictures
 7. All My Own Stunts
 8. Reckless Serenade
 9. Piledriver Waltz
 10. Love Is A Laserquest
 11. Suck It And See
 12. That's Where You're Wrong