×

Recensie

Roots

30 september 2020

Ace Of Cups

Sign Your Dreams

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: High Moon Records

Sign Your Dreams Ace Of Cups Roots 4 Ace Of Cups – Sign Your Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

Een halve eeuw na hun passage in de psychedelische rock-scene van San Francisco keerden de dames van meidenband Ace Of Cups in 2018 terug naar de studio om hun volwaardige titelloze debuut uit te brengen. De dames, ondertussen op respectabele leeftijd, overtuigden weerom met hulp van producer en componist Dan Shea met een energieke en vitale mix van folk, stevige rock waarin de invloeden van die psychedelische voorgeschiedenis doorklinken. Maar er worden ook meer exotische stijlen geëxploreerd op Sign Your Dreams.

Na het op de gebruikelijke strak rockende ritmiek geënte Dressed In Black volgt Jai Ma, een ode aan de vrouw en moeder. Het is zo’n track opgeluisterd met broeierige latin percussie van Sheila en de Escovedo familie en de markante baslijnen van Bakitha Kumalo, bekend van zijn samenwerking met Paul Simon. Gecombineerd met de uitwaaierende Afro gitaartjes van Steve Kimock creëren ze een onweerstaanbare trans globale groove die de samenzang van de Ace of Cups vrouwen ondersteund.

Het blijven kinderen van hun tijd en ze klinken nog altijd zelfbewust en strijdvaardig, “put a woman in charge”, zingen ze op zware riffs. Die song is afkomstig van Keb Mo’ en wordt niet toevallig opgerakeld. Het 19de amendement van de grondwet dat vrouwen In Amerika stemrecht verleende is honderd jaar oud, maar alert blijven is de boodschap. De release van Sign Your Dreams werd zelfs even uitgesteld om met die datum samen te vallen. Als je de evolutie van de huidige presidents’ debatten’ beschouwd is een vrouw ‘on top’ wellicht geen slechte zaak.

Basic Human Needs toont eveneens warm sociaal engagement.Way Gravy, de bezieler van Seva Foundation, een internationale non profit organisatie die zich inzet voor de ondersteuning van oogverzorging, werd door de dames uitgenodigd voor de ritmische chant. I’m On Your Side grijpt terug naar de ragtime sound zoals we die in het oeuvre van Randy Newman wel eens aantreffen.

Na het door een space achtig orgeltje aangedreven Gemini volgt Boy What’ll You Do Then, uit de teenagerperiode van zangeres Denise Kaufman afkomstige potige  garage rock uit de sixties, met scheurende harmonica, waarin de dametjes  nog meer dan behoorlijk hun mannetje staan. Onvermijdelijk zijn nostalgische passages, Waller St. Blues is een zonnige terugblik aan de ooit zo bruisende wijk in de buurt van San Francisco’s Haight-Ashbury  in de flower power periode.

Jackson Browne, een ander muzikaal godenkind, voelde zich niet te beroerd om in duet te gaan met Denise Kaufman in  de piano ballade The Slowest River. Ze krijgen gezelschap van Bob Weir (Grateful Dead) en David Freiberg (Quicksilver Messenger Service) in Made For Love, helemaal in de hippiegeest. Wellicht een wat naïeve maar gemeende oproep voor meer empathie en mededogen, niet overbodig in deze barre tijden. 1. Disc 1
 2. Dressed In Black
 3. Jai Ma
 4. Put A Woman In Charge
 5. Sister Ruth
 6. Basic Human Needs
 7. I'm On Your Side
 8. Gemini
 9. Boy, What'll You Do Then
 10. Little White Lies
 11. Waller St. Blues
 12. Lucky Stars
 13. Slowest River / Made For Love