×

Recensie

Rock

17 oktober 2018

Ace Frehley

Spaceman

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV

Spaceman Ace Frehley Rock 3 Ace Frehley – Spaceman Written in Music https://writteninmusic.com

Voormalig Kiss gitarist Ace Frehley was op zoek naar een titel voor zijn nieuwe soloalbum. Zijn oude bandgenoot Gene Simmons stelde voor om het album Spaceman te noemen, naar de bijnaam die Frehley in Kiss had en zo geschiedde. Die simpele titel reflecteert de inhoud prima want de nummers op dit album zijn veel te simpel.

Simmons kwam niet alleen met de titel op de proppen, maar schreef ook mee aan twee nummers, namelijk Without You I’m Nothing dat het album opent en Your Wish Is My Command. Het meezingbare refrein van laatstgenoemde draagt onmiskenbaar de handtekening van “The Demon”. Zoals wel vaker bij Frehley is de muziek rechttoe-rechtaan. Soms pakt dat goed uit, maar ditmaal niet. Op een album als Anomaly stonden heel wat sterke nummers, maar die zijn op Spaceman ver te zoeken. De composities zijn van een onvoorstelbare simpelheid zoals de single Rockin’ With The Boys. Voeg daarbij de vlakke zang en het recept voor een teleurstellend album is compleet.

Na nietszeggende nummers als Pursuit Of Rock and Roll en het opbeurende I Wanna Go Back (origineel van Eddie Money) verlang je toch terug naar de energie van nummers als Rip It Out en Speeding Back To My Baby. Het is knap dat Frehley met zijn alcoholverleden veertig jaar na zijn solodebuut nog steeds platen maakt, maar buiten de fanatieke Kiss fanschare zal niemand hier warm of koud van worden. Op Mission To Mars gaat het tempo een beetje omhoog, horen we eindelijk wat energie en een typische Frehley solo. Dat nummer leert dat Frehley nog niet helemaal uitgeblust is. Het opgelaaide enthousiasme ebt bij het saaie Off My Back echter meteen weer weg. Het instrumentale slotnummer, de rode draad die door al zijn soloalbums loopt, levert ditmaal een aardig instrumentaal nummer op in de vorm van Quantum Flux.

Als voormalig Kiss fan (met Ace als favoriet bandlid), spijt het me om te moeten constateren dat Spaceman gewoon een matig album is dat dankzij enkele goede nummers en solo’s met moeite een zes min haalt.  1. Without You I'm Nothing
  2. Rockin' With The Boys
  3. Your Wish Is My Command
  4. Bronx Boy
  5. Pursuit Of Rock And Roll
  6. I Wanna Go Back
  7. Mission To Mars
  8. Off My Back
  9. Quantum Flux