×

Recensie

Rock

06 april 2016

Ace Frehley

Origins Vol.1

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV Steamhammer

Origins Vol.1 Ace Frehley Rock 3.5 Ace Frehley – Origins Vol.1 Written in Music https://writteninmusic.com

18 september 1978 was een bijzondere dag in de muziekwereld. Op die dag brachten namelijk alle vier leden van Kiss (Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley en Peter Criss) een soloalbum uit waarop ze niet alleen speelden maar ook zelf alle nummers zongen. Een prestatie die ongeëvenaard is en vermoedelijk ook zal blijven. Het soloalbum van Ace Frehley verkocht van die vier uiteindelijk het best omdat zijn muziek dicht bij het Kiss materiaal bleef en omdat hij een bescheiden hitje scoorde met New York Groove, een cover van Russ Ballard.

Na zijn vertrek bij Kiss startte Frehley een solo carrière, eerst als Frehley’s Comet en later gewoon onder eigen naam. Na een rits studioalbums, acht Frehley de tijd rijp om een ode te brengen aan de artiesten die hem hebben beïnvloed. Origins Vol.1 is dus een album vol met covers. Hoewel het hem ditmaal geen hit zal opleveren, zullen fans van Frehley en Kiss zich zonder twijfel vermaken met dit album.

Het meest opmerkelijke nummer is natuurlijk Fire & Water (Free) dat gezongen wordt door Paul Stanley. De stem van Stanley en dat typische gitaargeluid van Frehley doen je onmiddellijk denken aan Kiss ten tijde van Hotter Than Hell. Wat een leuke nostalgische trip. De cover van Cream’s White Room mag er eveneens zijn. Frehley’s vocalen halen het natuurlijk niet bij het origineel, maar de gitaarsolo compenseert veel en dat geldt voor de meeste nummers op deze plaat. Frehley heeft voor dit album hulp gekregen van heel wat bekenden uit het genre; zo horen we Slash op de Thin Lizzy’s Emerald, John 5 op Spanish Castle Magic van Jimi Hendrix en speelt Pearl Jam’s Mike McCready mee op de Kiss cover Cold Gin. Space Ace koos voor bekende nummers zodat echte verrassingen ontbreken, al valt de keuze voor het iets minder bekende Bring It On Home van Led Zeppelin te prijzen. Nadeel van zijn keuzes is dat je van menig nummer wel eens betere covers hebt gehoord. Neem de uitvoering van Wild Thing bijvoorbeeld, samen met Lita Ford, die werkelijk niets toevoegt aan eerdere versies of het origineel. Het slotnummer is Rock N Roll Hell dat ook op Creatures Of The Night stond. Het nummer is oorspronkelijk van Bachman Turner Overdrive maar staat op slinkse wijze nu te boek als Kiss compositie. Dat geeft in elk geval weer wat gespreksstof tijdens interviews. Concluderend kunnen we stellen dat Origins Vol. 1 een vermakelijke plaat is die gretig aftrek zal vinden bij de nog steeds omvangrijke Kiss fanclub.

Deze recensie verscheen ook op www.lordsofmetal.nl 1. White Room
 2. Street Fighting Man
 3. Spanish Castle Magic
 4. Fire And Water
 5. Emerald
 6. Bring It On Home
 7. Wild Thing
 8. Parasite
 9. Magic Carpet Ride
 10. Cold Gin
 11. Till The End Of The Day
 12. Rock And Roll Hell