×

Recensie

Metal

12 oktober 2011

Absu

Abzu

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Candlelight Records

Abzu Absu Metal 3.5 Absu – Abzu Written in Music https://writteninmusic.com

Lekkere thrash met een black metal randje; zo zou ik de muziek van Absu op hun laatste CD Abzu willen noemen. Doet deze band vernieuwende dingen? Zijn ze progressief? Maken ze genre-overstijgende muziek? Al deze vragen kunnen met een volmondig NEE beantwoordt worden. Waarom dan toch een review? Nou, omdat het gewoon een vette CD is! De muziek doet me enigszins aan die van Nachtmystium denken en dan vooral op hun gelijknamige EP uit 2003. Beide platen vertonen dezelfde no-nonsense atmosfeer: niet zeuren maar hakken!

Absu is een Amerikaanse metal band met de wortels in Texas. De band is in 1989 opgericht en op hun eerste plaat speelden ze nog death metal. Met een bewogen band verleden zijn ze geëvolueerd tot een blackened thrash metal band. En dit genre past ze goed! Abzu is het zesde studio album van een band die alweer zeker twintig jaar mee gaat. Dat is toch wel een bijzondere prestatie.

Abzu bevat zes stevige metal songs. De eerste vijf liggen zo rond de vijf minuten, terwijl het zesde nummer, Song For Ea, bijna vijftien minuten duurt. Dit nummer is opgedeeld in zes onderdelen, maar het heeft er alle schijn van dat het gewoon een aantal bij elkaar geraapte songs achter elkaar gespeeld zijn. Ik kan er vooralsnog geen chocola van maken. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet, want het gaat per slot van rekening om de muziek. En die is strak, hard en snel; alles wat we van moderne thrash mogen verwachten. Enige minpuntje is dat de vrijwel constante snelheid voor nogal wat eentonigheid zorgt. En toch, na een paar maal beluisteren, zal de oplettende luisteraar op Abzu nog wat bijzonder interessante accenten vinden; vooral in het laatste nummer van de CD. Een absolute aanrader van fans van thrash metal met een black metal tintje. Ik heb zeer sterk de indruk dat er meer achter de muziek op deze CD zit!

Tracklisting Abzu:
1. Earth Ripper
2. Circles Of The Oath
3. Abraxas Connexus
4. Skrying In The Spirit Vision
5. Ontologically, It Became Time & Space
6. A Song For Ea  1. Earth Ripper
  2. Circles of the Oath
  3. Abraxas Connexus
  4. Skrying in the Spirit Vision
  5. Ontologically, It Became Time & Space
  6. A Song for Ea Including: A. E-A, B. A Myriad of Portals, C. Third Tablet, D. Warren of Imhullu, E. The Waters - The Denizens, F. E-A (Reprise)