×

Recensie

Jazz

20 oktober 2019

Abdullah Ibrahim – The

The Balance (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gearbox Records

The Balance (vinyl) Abdullah Ibrahim Jazz 4 Abdullah Ibrahim – The Balance Written in Music https://writteninmusic.com

Met een carrière van 60 jaar in de muziek is zeggen dat pianist Abdullah Ibrahim een jazz veteraan is, een understatement. Ongelooflijk ook trouwens hoe geweldig hij nog steeds klinkt. Zijn nieuwe album The Balance is prachtig.

Een stukje geschiedenis is op zijn plaats hier sinds het alweer vier jaar terug is dat Ibrahim met The Song Is My Story, een piano solo, zijn laatste album uitbracht. Ibrahim werd als Adolph Johannes Brand in 1934 in Zuid Afrika geboren. Onder artiestennaam Dollar Brand maakte hij naam in de jazzscene maar ontvluchte het land tijdens het apartheidsregime en verkaste naar New York waarna zijn wereldwijde carrière zich ontvouwde. Bekeerd tot de islam veranderde hij in 1968 zijn naam in Abdullah Ibrahim.

Ibrahim is zijn muzikale helden Duke Ellington en Thelonous Monk over al die jaren altijd trouw gebleven. Hoewel zijn pianospel natuurlijk naar hemzelf klinkt zijn de invloeden altijd daar, in composities en arrangementen. Luister er zijn meesterlijke albums Anatomy Of A South African Village (1965), Water From An Ancient Well (1985) en Yarona (1995) maar op na.

The Balance, zijn eerste album in zijn tachtigers, heeft wederom zo’n klassieke, tijdloze sfeer die met Ibrahims fantastische spel alleen al tot de favoriete jazzalbums van dit jaar gerekend mag worden. Ongelooflijk hoe hij op zijn 85ste nog steeds speelt. Zo los en vrij tegelijk zo technisch perfect en uitgebalanceerd. Ibrahim snapt zo goed wat jazz inhoudt en verdient.

Fijne muzikanten heeft hij ook om zich heen: contrabassist/cellist Noah Jackson, contrabassist Alec Dankworth, drummer Will Terrill, harmonicaspeler Adam Glasser, altsaxofonist/fluitist Cleave Guyton Jr, tenorsaxofonist Lance Bryant, trombonespeler Andrae Murchison en baritonsaxofonist Marshall McDonald. De meest muzikanten heeft hij al sinds 1983 om zich heen en die hij Ekaya noemt. Zij vullen de composities niet alleen geweldig aan maar laten al het licht op Ibrahim schijnen.

Ibrahims muzikale stijl ligt net zo goed in de meer traditionele Amerikaanse jazz als in de Afro-Amerikaanse gospel met die eerder genoemde Ellington en Monk verwijzingen vergezeld. Voor The Balance schreef Ibrahim negen van de tien composities zelf en vulde hij deze aan met een markante eigen versie van Monks Skippy. Sommige van die eigen composities heeft hij al eerder opgenomen zoals Tuang Guru en Songs For Sathima voor zijn klassieker Water From An Ancient Well. De composities zijn hier in een heel mooie andersoortige/nieuwe versie te horen.

The Balance is een volmaakt jazzalbum.  Een album waar de liefde van muziek maken vanaf spat. Zulke prachtige muziek kunnen maken op je 85ste, wat een ongelooflijk gegeven.

 

Kant A:

  1. Dreamtime
  2. Nisa
  3. Jabula
  4. Tuang Guru
  5. Tonegawa

Kant B:

  1. Song For Sathima
  2. ZB2
  3. Skippy
  4. Devotion
  5. The Balance