×

Recensie

Jazz

29 november 2013

Positie 23 Jaarlijst 2013

Aaron Parks

Arborescence

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Arborescence Aaron Parks Jazz 5 Aaron Parks – Arborescence Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de oorspronkelijk uit Seattle afkomstige jazzpianist Aaron Parks een van de aller belangrijkste jonge jazzmuzikanten is wordt met elk nieuw album meer duidelijk. Zijn nieuwe album Arborescence is echter geen gewone voortgang op zijn eerdere albums. Het is magistraal.

Vreemd hoe carrières kunnen lopen. Nog maar 16 jaar oud had pianist Aaron Parks zijn eerste album al uit en voordat hij tot de legendarische band van trompettist Terence Blanchard toetrad waren dat er al drie. Bij Blanchard schreef hij al snel mee aan de composities en maakte hij met zijn briljante pianospel zoveel indruk dat hij door het grote Blue Note (het platenlabel van Blanchard) ook als soloartiest aangetrokken werd. Met het indrukwekkende Invisible Cinema (2008) maakte hij grote indruk maar Blue Note wist het album niet te verkopen en liet de deal na één album verlopen.

Parks ging ongestoord verder met het maken van muziek en vond wederom wereldfaam in James Farm (met Joshua Redman, Eric Harland en Matt Penman) als wel in de prachtband van Ben van Gelder. ECM voorman Manfred Eicher hoorde het grote talent van Parks en liet hem meespelen op het album Lua Ya van de Zuid Koreaanse zanger Yeahwon Shin om Parks vervolgens met Arborescence ook solo weer volop in de schijnwerpers te zetten. En wat een weergaloos album is Arborescence geworden!

Ontstaan als 11 volledig spontaan gecreëerde stukken muziek laat Parks op geniale wijze horen wat hij te bieden heeft. Zijn pianospel is vloeiend, dan weer spannend vol ruimte, dan weer geladen en dwingend en immer virtuoos. De composities voor Arborescence duiken van jazz naar klassiek en hebben alle diepgang en klasse die je hoopt te horen op een solo pianoalbum. Nog geen 30 jaar oud heeft Aaron Parks met Arborescence een waar meesterwerk uitgebracht. 1. Asleep In The Forest
 2. Toward Awakening
 3. Past Presence
 4. Elsewhere
 5. In Pursuit
 6. Squirrels
 7. Branchings
 8. River Ways
 9. A Curious Bloom
 10. Reverie
 11. Homestead