Recensie

27 oktober 2016

Aaron Lee Tasjan

Silver Tears

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Silver Tears Aaron Lee Tasjan Roots 4.5 Aaron Lee Tasjan – Silver Tears Written in Music https://writteninmusic.com

Oorspronkelijk speelt deze jongeman uit Ohio zich vooral als gitarist in de kijker en legt daarbij een merkwaardig muzikaal parcours af. Nauwelijks zestien en musiceert hij al met folkman Peter Yarrow (Peter, Paul & Mary). Een aanbod van een opleiding aan de prestigieuze Berklee School Of Music slaat hij nonchalant af en hij verhuist naar Brooklyn waar hij met Justin Tranter Semi Precious Weapons, een sterk door glamrock geïnspireerde rockgroep, opricht. Na de eerste langspeler We Love You stapt Tasjan op om uitgerekend met met The New York Dolls op tournee te gaan. Bij Drivin ‘N Cryin leert hij van Kevn Kinney dat een muzikant zich niet noodzakelijk tot een bepaald genre hoeft te beperken. Die raad neemt Tasjan ter harte, in zijn eigen band The Madison Square Gardners, bij de Britse rockers Alberta Cross en Everest … en  in zijn eigen repertoire.

Op de coverfoto lijkt Tasjan, met spiegelend glittererpak en een hagelwitte Stetson die zijn lange haardos enigszins onder controle houdt, eerder afkomstig uit de nieuwe lichting  neo-traditionalisten die zich vanuit Nashville manifesteren. Je vindt wel degelijk countrygetint werk terug op Silver Tears ,maar onveranderlijk van de betere soort. Het op zwoele laidback golvende Memphis Rain is een zo’n romantisch epos dat onder een ietwat obligate, melodieus twangende verpakking schuilt maar beduidend meer biedt dan je verwacht van een doorsnee countryman, deze song sluit naadloos aan bij de verhalend klassiekers in het genre uit( helaas) lang vervlogen tijden.

Het zou onrechtvaardig zijn om Tasjan het etiket van countryman op te kleven. Als avontuurlijke songwriter beperkt hij zich geenszins tot een welomlijnde stijl. Een attitude die niet altijd een even geslaagd resultaat oplevert. Het met een niet van bombast gespeend synthesizer achtergrond en ijle koortjes gelardeerde Little Movies lijkt wel een afleggertje van Jeff Lynne maar dat schoonheidsfoutje vergeven we Aaron met plezier als we de rest beluisterd hebben. In het gevarieerde muzikale parcours zijn verder nergens minpunten te bespeuren.

Het op akoestische  gitaar en piano trippelend Hard Life ademt helemaal de sfeer uit van een Nillson pareltje, het zegt veel over Tasjans songwriterscapaciteiten. Till The Town Goes Dark waaiert pretentieloos richting Elliott Smith, de betreurde pop en rock -poëet.

Ready To Die zit aanvankelijk helemaal op het akoestische spoor van de outlaw cowboys waarmee Tasjan graag optrekt en loopt uit in een   beladen ontknoping  met synthesizers van producer en bassist Eli Thomson, zijn collega bij Everest en wel eens in de buurt van Father John Misty gesignaleerd. Refugee Blues en vooral de knappe ragtime 12 Bar Blues met geïnspireerd parlando a la Nelson dat op barrelhousepiano en meeslepende blazers onbeschaamd naar Randy Newman lonkt, overschrijden uiteraard  moeiteloos de grenzen van het twaalf maten genre. Het zijn bovenal knappe songs zoals zowat alles van dit gevarieerde werkstuk.

Wellicht is mijn bescheiden mening enigszins beïnvloed door de (spirituele) aanwezigheid van de eerder vernoemde en talloze andere muzikale helden. Als je niet van hun muziek houdt vergeet Aaron Lee Tasjan. Voor alle anderen en eeuwige twijfelaars is blindelings aanschaffen en aandachtig luisteren naar deze man de boodschap.

Tracklisting Siver Tears:

1.Hard Life

2.Little Movies

3.Memphis Rain

4.Dime

5. Ready To die

6.Refugee Blues

7.Till The Town Goes Dark

8. On Your Side

9. Success

10.Out Of My Mind

11.12 Bar Blues

12.Where The Road Begins And Ends 1. Hard Life
 2. Little Movies
 3. Memphis Rain
 4. Dime
 5. Ready To Die
 6. Refugee Blues
 7. Till The Town Goes Dark
 8. On Your Side
 9. Success
 10. Out Of My Mind
 11. 12 Bar Blues
 12. Where The Road Begins And Ends