Recensie

31 augustus 2018

Aaron Lee Tasjan

Karma for Cheap

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Karma for Cheap Aaron Lee Tasjan Pop 4 Aaron Lee Tasjan – Karma for Cheap Written in Music https://writteninmusic.com

Bij de bespreking van de in een gevarieerd muzikaal parcours opgebouwde voorganger Silver Tears was het al duidelijk dat  deze uit Ohio afkomstige jongeman, maar al een tijdje vanuit California actief, niet in een welomlijnd muzikaal vakje past. Niet echt verwonderlijk, tijdens zijn muzikale voorgeschiedenis in Brooklyn dompelde hij zich onder in de glamrock scène en werd zelfs  in een latere reïncarnatie van The New York Dolls gesignaleerd, Kevn Kinney engageerde hem ooit als gitarist bij zijn Drivin N Cryin en adviseerde hem om zich nooit op een specifiek genre te focussen. Een wijze raad die Tasjan nauwgezet opvolgde, na Silver Tears komt hij vanuit zijn thuishaven   in oostelijk Nashville aanzetten met een langspeler die gretig teruggrijpt naar de muziek die hij tijdens zijn kindertijd beluisterde op de achterbank van moeders Volvo break.

Nog voor zijn tienerjaren tokkelde Aaron Lee de akkoorden van die Beatles-deuntjes op zijn eerste gitaartje en naar die luistermomenten van onbevangen genieten wil hij terug. Dat lukt hem overigens aardig. Met hulp van zijn vaste roadband en assistentie van producer Jeff Trott. De snerpende gitaarriffs van If Not When en vooral The Truth Is So Hard Ro Believe herinneren ongemeen sterk aan Abbey Road, overigens de eerste langspeler van The Fab Four die ondergetekende in ‘69 bemachtigde op de Record Beat Show van Radio Luxemburg.

In het ritmische Heart Slows Down klinken onmiskenbare echo’s door van Tom Petty & The Heartbreakers, Tasjan beluisterde The Greatest Hits plaat met de koptelefoon op in zijn bed en viel destijds iedere nacht in slaap met de bonus afsluiter, een fijne interpretatie van Thunderclap Newman’s Something In The Air. Die muziek werd samen met het repertoire van The Beatles een ware obsessie voor de  beginnende gitarist en daar kwam Oasis nog bij, The Beatles van Tasjans generatie.

De muzikale erfenis van Lennon & Macca zit onbewust, stevig verankerd in Tasjans muzikale DNA, het samen met Trott gecomponeerde The End Of The Day is niet de enige song waarin die invloeden terug opduiken, onveranderlijk uitgevoerd met een aan Lennons karakteristieke timbre verwante voordracht en waarin niet zelden echo’s van Jeff Lynne doorklinken zoals Set You Free illustreert.”Dream a little dream for me”zingt Tasjan in het op de combinatie van akoestische gitaar en vervormd toetsenwerk zwevende Dream Dreamer.

In Crawling At Your Feet worden de teugels wat strakker aangehaald, de naar de glamrock periode refererende opverende stacatto ritmiek contrasteert fel met fraai twangende gitaren in Strange Shadows , een in nostalgie zwelgende track die lijkt weggelopen uit een danstent van de vroege jaren zestig. Een geheel opgetrokken met typische oer Britpop elementen Songbird maakt de cirkel rond. Evenals de voorgangers weerom een opmerkelijk, weliswaar met een resoluut gewijzigde benadering opgezet, werkstuk in een geslaagde zoektocht naar perfecte oerdegelijke intelligente pop.  1. If Not Now When
  2. The Truth Is So Hard To Believe
  3. The Rest Is Yet To Come
  4. Heart Slows Down
  5. End Of The Day
  6. Dream Dreamer
  7. Strange Shadows
  8. Set You Free
  9. Crawling At Your Feet
  10. Songbird