×

Recensie

28 april 2016

AAPNOOTMIES

AAPNOOTMIES

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

AAPNOOTMIES AAPNOOTMIES Alternative 3.5 AAPNOOTMIES – AAPNOOTMIES Written in Music https://writteninmusic.com

De eerste klanken van AAPNOOTMIES geven je een open en weids geluidsbeeld. Je kunt je zo op een open vlakte wanen en het geluid binnen laten komen. Dan is er de stem van Dinaira Scheffers die je warm verwelkomt en je meegeeft: “Ik deel het met jou.” Waar de basisklank van de toetsenpartijen af en toe erg gestileerd, misschien soms zelfs wat steriel lijkt over te komen, biedt datzelfde toetsenspel van Dinaira, samen met de instrumentatie van haar bandleden, in de gelaagdheid allerlei toegevoegde kleine effecten, extra kleur.

Dromerigheid, onbevangenheid en speelsheid zijn zo de accenten die de gedragen klanken die veel van de nummers kenschetsen meer diepte geven en die ervoor zorgen dat je blijft luisteren naar de muziek van AAPNOOTMIES. De stem van Dinaira en haar teksten die een bijna sprookjesachtige aantrekkingskracht hebben, zijn twee andere pijlers voor de muziek van de band. De manier waarop Dinaira zich met haar stem door de teksten beweegt, soms zelfs danst en haar dictie maken dat je de teksten en de muziek je helemaal eigen wilt maken.

De teksten hebben een . fijne balans tussen alledaagsheid, naïviteit, sprookjesgehalte en poëzie. Daarbij is zeker niet gezegd dat de eerste drie aspecten negatief bedoeld zijn. Integendeel. Ze vormen de perfecte achtergrond voor de dansende stem van Dinaira. Meer dan eens dringt zich de gedachte op aan een vrouwelijke Spinvis. Toch, de grootsheid die de muziek van AAPNOOTMIES vaker omarmt komt meer in de buurt van Sigur Rós dan dat er overeenkomsten zijn met de klanken van Erik de Jong. Het zit soms in de zanglijnen dan weer in de  titels van nummers als Hij Fluit Een Lied en Vogel Zonder Grens dat die vergelijking naar voren komt.

Misschien is het naast de ferme kenmerkende klanktapijten ook wel een zekere mystiek die de klanken van AAPNOOTMIES in zich dragen, waarmee de band de aandacht weet te vangen. Als je je bedenkt dat Dinaira met dit album de muziek gestalte heeft gegeven, waar ze twee jaar over had gedacht, aan had gewerkt, aan had geschaafd en waar ze nu van dacht dat het klaar was om het ten gehore te brengen, dan heeft ze niet alleen in die periode duidelijk haar eigen weg gekozen in Nederlandstalige muziek, ze heeft ook muzikanten bij elkaar gebracht met wie ze samen haar muzikale droom vorm kon geven.

Dinaira heeft een warme stem. Op dit album zet ze die, om met haar eigen woorden te spreken, veelal in, zo lijkt het “Tussen pastel en kleur”; we horen vooral het hoge deel van haar bereik. Het hele album is er een toonbeeld van dat ze daar uitermate goed thuis in is. Misschien een vreemde veronderstelling, maar ergens kwam de gedachte op dat de muziek van AAPNOOTMIES nog rijker kan zijn als ze meer nog het hele spectrum van haar stem inzet. Langs De Weg laat horen dat juist dat hele bereik de muziek nog warmer maakt. Desalniettemin, ook met het album gezongen zoals ze het nu gedaan heeft, levert Dinaira samen met haar band een fraai debuut af. Een eerste beluistering geeft een impressie, maar het is als met een wolkendek dat boven je voorbij trekt, je ontdekt steeds iets anders. Mooi!  1. Ik Deel 't Met Jou
  2. Mevrouw Vandaag Gaat `t Om Jou
  3. Hij Fluit Een Lied
  4. Supersoakerkracht
  5. Pastel En Kleur
  6. Langs De Weg
  7. Vogel Zonder Grens
  8. Saartje Kom Je Buiten Spelen
  9. Kies De Belevenis
  10. Een Vreemde Stad