×

Recensie

28 april 2016

Aafke Romeijn – Je Doet Je Best

Je Doet Maar je Best

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: V2 Records

Je Doet Maar je Best Aafke Romeijn Pop 3.5 Aafke Romeijn – Je Doet Je Best Maar Written in Music https://writteninmusic.com

Nederlandstalige muziek. De zichzelf respecterende muziekliefhebber in dit zelfde land loopt er nog vaak met een grote boog om heen. Wat maakt dat dat zo is? Een ingebakken verzet? Het idee dat vernieuwing ver te zoeken is? De gedachte dat Nederlandstalige muziek enkel en alleen gemaakt wordt in smartlappen? Toch, Nederland heeft niet alleen een geschiedenis op het gebied van Nederlandstalige pop, denk aan Doe Maar, Het Goede Doel en al hun  evenknieën uit de jaren Tachtig, de gestage opmars van dialectbands als Normaal, Skik en Rowwen Hèze en barden als Frank Boeijen en Stef Bos, ook nu zijn er veel bands, zangers en zangeressen die zich graag uiten in hun moedertaal. Aafke Romeijn doet dat op dit album voor de tweede keer.

En misschien is het, zoals wel bij meer muziek het geval is, gewoon een kwestie van luisteren en je open stellen voor wat je hoort. Laat de muziek het praten doen, om een fraai van toepassing zijnd Anglicisme te hanteren. Op Je Doet Je Best Maar heeft Aafke twaalf eigenzinnige Nederlandse liedjes bij elkaar gebracht die fraaie pop melodieën koppelen aan het gebruik van analoge synthesizers. De beheersing van dat instrumentarium speciaal geleerd voor de start van dit album. En, wat tot de vaardigheden van Aafke behoort, het schrijven van mooie Nederlandstalige teksten. Niet op het niveau van dertien in een dozijn, maar teksten die iets te zeggen hebben. Of dat nu gaat om politiek (in Haider), gender (in M/V) of seksueel misbruik (XOXO), Aafke verrast, naast het fraaie geluid van de nummers ook met haar teksten.

Intrigerend in de onderwerpen die ze kiest, weg van een gevoel van gemakkelijkheid dat je zou kunnen overvallen, vindt ze haar weg in een muzikaal landschap dat in de hedendaagse indie muziek, als haar muziek Engelstalig zou zijn, hoge ogen zou gooien. Als je je dat bedenkt, ligt de vraag voor de hand wat er voor nodig is om de mensen die die grote boog om Nederlandstalige muziek maken, toch een keer dat olifantenpaadje te laten nemen om te ontdekken welke muziek er nog in het Nederlands taalgebied is te ontdekken. Waar we ons misschien makkelijk ontfermen over Björk als zij zingt over haar Army Of Me, staan we misschien schouderophalend als Aafke de vraag zingend stelt “Met wiens leger kom je nou?” in Man Met Een Agenda.

Het doet uiteraard niets af aan de kwaliteit van dit album. Aafke zingt liedjes die aandacht vragen. Het zijn niet alleen fijne poptracks, met intrigerende teksten; haar zang is daarbij de spreekwoordelijke kers op de taart. In deze oren passen muziek, teksten en zang zeer fraai bij elkaar. Een album om van te genieten. Geen afstandsbediening gewenst. Dit is geen album om doorheen te zappen, maar juist om te luisteren. 1. Blokken
 2. Je Doet Je Best Maar
 3. Haider
 4. XOXO
 5. Vogels
 6. Man Met Een Agenda
 7. M/V
 8. Hulp Is Onderweg
 9. 15%
 10. Iedereen Kan Schilderen
 11. Park Transwijk
 12. Afstandsbediening