×

Recensie

Soul / Hiphop

13 november 2016

A Tribe Called Quest

We Got It From Here, Thank You 4 Your Service

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Epic

We Got It From Here, Thank You 4 Your Service A Tribe Called Quest Soul / Hiphop 4.5 A Tribe Called Quest – We Got It From Here, Thank You 4 Your Service Written in Music https://writteninmusic.com

1988 bracht Straight Out The Jungle (Jungle Brothers), 1989 had 3 Feet High And Rising (De La Soul) en de 90’s werden ingeluid met People’s Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm van A Tribe Called Quest. Drie rapacts, die samen met nog een heel legertje geloofsgenoten de Native Tongues vormden. Terwijl aan de westkust de gangstarap de veren uit de kussens aan het kloppen waren, ging het er in de oostkust een stuk gemoedelijker aan toe en waren deze drie albums representatief en stonden ze model voor wat nog allemaal ging komen. Want het waren een gouden tijden voor de hiphop: er was volop ruimte voor experimenten en innovatie en alles was nog mogelijk. Er waren lappen vol onontgonnen terrein en wekelijks verscheen er de ene na de andere knaller.

De La Soul verrichte belangrijk veldwerk met hun flowepowerhiphop en opende poorten voor een hele batterij nieuw talent. Hiphop kon ook laidback zijn en dat was wat het debuutalbum van A Tribe Called Quest vooral was. People’s Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm combineerde die nieuwerwetse loomheid met spannend samplegebruik, humor, maar ook het onder de aandacht brengen van onderwerpen die ertoe deden. Q Tip, Phife Dawg en Ali Shaheed Muhammed waren hiphophipsters avant la lettre.

Na het debuut volgden nog enkele puike albums, maar frustratie met hun toenmalige platenmaatschappij en nog wat intern gedoe waren aanleiding voor eenieder om zijn eigen weg te gaan. Shaheed scoorde lekker met het Lucy Pearl project en Q-Tip bracht enkele hele stoere solo-albums uit en dook als gastrapper op bij onder andere Janet Jackson en The Chemical Brothers.

En alhoewel er een paar keer een reünie plaatsvond en albums opnieuw werden uitgebracht, werd de behoefte aan nieuw materiaal steeds groter. En die wens werd bewaarheid toen ergens in augustus 2016 het bericht binnensijpelde dat er nieuw materiaal van ATCQ zou verschijnen. Helaas zou Phife Dawg dit niet meer meemaken, want eerder dit jaar overleed hij. Dawg heeft nog wel meegewerkt aan We Got It from Here… Thank You 4 Your Service, waarvan de opnames al in 2015 waren gestart, maar heeft het productieproces wegens zijn steeds falikanter wordende ziekte niet meer kunnen afronden. Shaheed en Q-Tip wisten wat hun te doen stond en samen met enkele who’s who van de hiphop werd de klus geklaard. En het afscheid van zowel A Tribe Called Quest als Phife Dawg ligt nu ter beluistering voor, want na dit album is het écht finito met de mannen uit Queens, NY.

Luisterend naar We Got It From Here, Thank You 4 Your Service is er meteen het treurige besef dat de Tribe nu écht history is en wordt ook meteen hard duidelijk dat het bij de zes albums blijft, die sinds 1990 zijn verschenen. Niet echt al te veel, maar wat is verschenen is wel van tijdloze kwaliteit. En dat geldt ook voor We Got It From Here, Thank You 4 Your Service. De relaxte sfeer is er nog altijd, alleen is die met de tijd meegegaan en zijn de beats en rhymes ontegenzeggelijk Tribeaans. Wie bekend is met het solowerk van Q-Tip kan dit album ongehoord aanschaffen. Maar ook de hardcore Triberaar zal aan We Got It From Here, Thank You 4 Your Service heel veel plezier beleven, ondanks dat toch zwarte randje dat eraan kleeft. Het is vooral Q-Tip die een behoorlijk stempel op het album drukt, met zijn nog immer karakteristiek stemgeluid, dat wellicht evenveel voor- als tegenstanders kent. Maar ook voor de posse, die medewerking heeft verleend, blijft er voldoende ruimte over om te excelleren: met Busta Rhymes, André 3000, Jack White, Elton John, Talib Kweli, Anderson.Paak en Kendrick Lamar was het in de homestudio van Q-Tip in New Jersey, waar het album is opgenomen, een komen en gaan van nogal wat stars & stripes. En nergens is te horen dat zestien jaar geleden het laatste albumwerk van ATCQ verscheen. Alsof de tijd heeft stil gestaan.

We Got It From Here, Thank You 4 Your Service is verspreid over twee CD’s (het had ook best op één schijf kunnen passen; onduidelijk is of het album ook op vinyl zal verschijnen, maar dat zal vast wel gaan gebeuren) en telt 16 compacte tracks, die zich laten beluisteren als één lange wollen deken. Er zijn niet echt favorieten: iedere rhyme is even sterk. De samples van weleer zijn vervangen door een spannende backing, waarin productioneel veel gebeurt, maar nergens overspannen of overgeproduceerd klinkt. We Got It From Here, Thank You 4 Your Service is gewoon een lekker klinkend old-school, maar toch ultramodern klinkend hiphopessay geworden. En al wemelt het van de Grote Jongens, nergens ontaard het in wie-heeft-de-dikste-krachtpatserij. Als de ene crack rapt, houdt de andere gewoon zijn klep. En de muziek knettert daarbij gewoon krachtig voort.

En met het uitsterven van het slotnummer The Donald is het einde van ATCQ het begin van een ander nieuw tijdperk. Jammer van het één en misschien ook jammer van het ander, maar aan alles komt een eind. Can they kick it? Yes, they still can. Voor de allerlaatste keer helaas.

Tracklisting We Got It From Here, Thank You 4 Your Service:

CD1:

 1. The Space Program
 2. We the People
 3. Whateva Will Be
 4. Solid Wall of Sound (featuring Busta Rhymes and Elton John)
 5. Dis Generation (featuring Busta Rhymes)
 6. Kids… (featuring André 3000)
 7. Melatonin
 8. Enough!!

CD2:

 1. Mobius (featuring Consequence and Busta Rhymes)
 2. Black Spasmodic
 3. The Killing Season (featuring Talib Kweli, Consequence & Kanye West)
 4. Lost Somebody (featuring Jack White)
 5. Movin Backwards(featuring Anderson .Paak)
 6. Conrad Tokyo (featuring Kendrick Lamar)
 7. Ego (featuring Jack White)
 8. The Donald


 1. The Space Program
 2. We The People....
 3. Whateva Will Be
 4. Solid Wall Of Sound
 5. Dis Generation
 6. Kids...
 7. Melatonin
 8. Enough!!
 9. Mobius
 10. Black Spasmodic
 11. The Killing Season
 12. Lost Somebody
 13. Movin Backwards
 14. Conrad Tokyo
 15. Ego
 16. The Donald