×

Recensie

Alternative

14 juli 2021

A Place to Bury Strangers

Hologram

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dedstrange

Hologram A Place to Bury Strangers Alternative 4 A Place to Bury Strangers – Hologram Written in Music https://writteninmusic.com

Met de komst van drummer Lia Simone Braswel krijgt Oliver Ackermann eindelijk die gehoopte vocale feedback die hem naar een hoger evenwichtig level tilt. De schelle uithalen verstoren de neurotische stemmingswisselingen en zorgen voor de nodige impulsen om in door te groeien. Het overtuigende Pinned zoekt voorzichtig die grenzen van de eighties gothic rock op, en gaat daar speels overheen. Eindelijk lijkt het erop dat deze samenwerking voor vele vruchtbare jaren zorgt. Echter als Hologram verschijnt is Lia Simone Braswel alweer van het podium verdwenen. Vervaagd en opgeslokt door het vurige ontembare demonische monster wat onder leiding van Oliver Ackermann tot bloei komt.

De leegte wordt door drummer Sandra Fedowitz opgevuld die eerder al met haar man John Fedowitz als Ceremony East Coast een aantal duistere shoegazer albums aflevert. Oliver Ackermann en John Fedowitz hebben al samen in de pre A Place To Bury Strangers periode een verleden toen ze beide actief in het harde oorverdovende shoegazergezelschap Skywave waren. Een grappig feit is dat John Fedowitz tijdens de tournee in 2016 als vervanger van Robi Gonzalez de plek achter het drumstel opvult en na vijf jaar zijn terugkeer in de rol van bassist verzilvert. Dit drietal bouwt nu aan de kern van een vijftal tracks welke uiteindelijk de Hologram EP halen. En misschien is het maar goed ook dat het hierbij blijft. Man, wat hakken ze er weer voluit op in zeg! De slopende energie is in ieder geval aanwezig, en dat belooft veel goed.

A Place To Bury Strangers blijft een roodgloeiende killermachine die veel muzikale levens opeist. Oliver Ackermann kapselt hierbij zijn ideeën in door ze bij zijn eigen netgevormde Dedstrange label onder te brengen, waardoor hij het overzicht van het bandgebeuren nog beter beheerst. Toch is het John Fedowitz die juist Oliver Ackermann uitdaagt om met de kale drumbeat van End of the Night aan de slag te gaan. Dit logge doomritme past perfect in het destructieve beeld wat A Place to Bury Strangers schetst. Dromerige shoegazerpatronen die hulpeloos in luide noise golven ten onder gaan. Alles kan kapot, zo ook die oeroude manier van componeren. Opbouwen en bijschaven. De herkenbare kakofonische terreur ramt er ouderwets stevig doorheen. De meerwaarde zit hem vooral in die computergestuurde percussie; wat een superieure meestertrack zetten ze hier neer. A Place To Bury Strangers is de vermorzelende fase ontstegen en bevindt zich nu op het retropsychedelische startpunt van Psychocandy, de alles vernietigende debuutplaat van hun persoonlijke The Jesus and Mary Chain helden.

Hologram is een eerbetoon aan de scene rondom het New York van de jaren zeventig. Hologram is een gezichtsbedreigende fata morgana waarbij de contouren van het beruchte CBGB punkhol zichtbaar zijn. Onhaalbare illusies die hier daadwerkelijk waarheid worden. Smerige lompe garagerockers met een duister doemrandje. Hier en daar overheersen de schaduwen van de legendarische punkiconen die in hun glorietijd het straatbeeld in New York bepalen. Het verraadt de afkomst van deze geluidsgeweldenaren. De gitaren zorgen voor dat emotionele nostalgische randje met hier en daar wat verdwaalde keyboardklanken.  1. End of the Night
  2. I Might Have
  3. Playing the Part
  4. In My Hive
  5. I Need You