×

Recensie

World

10 januari 2018

3MA

Anarouz

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Six Degrees Records

Anarouz 3MA World 4 3MA – Anarouz Written in Music https://writteninmusic.com

3MA bestaat uit de Malinese Ballake Sissoko op kora (harpluit), de Marokkaanse Driss El Maloumi op de oud (een Arabische luit) en de uit Madagaskar afkomstige Rajery op valiha (buisciter), een Afrikaans snaarinstrument bestaande uit een bamboestok met 20 snaren over de hele lengte, meestal gemaakt van afgerolde fietsremkabels. Dit trio, samengebracht tijdens een muziekfestival in het Marokkaanse Agadir brengt met Anarouz de opvolger van hun gelijknamige, in 2008 verschenen debuut uit.

Elk van de muzikanten heeft een solocarrière uitgebouwd, maar door de regelmatige contacten is het altijd een fijn weerzien. Regelmatig zijn ze op podia wereldwijd te zien, solo of in groepsverband. Tijdens die optredens ontstaan er vaak nieuwe ideëen en invalshoeken voor composities die nadien in de studio verder verfijnd worden.

Zo krijg je hier een handvol tracks waarin vriendschap en virtuositeit aan elkaar gekoppeld worden. Dat klinkt zeer warm en aardig, zeker tijdens composities zoals de titeltrack of Samedi Glace. Meteen word je als luisteraar aangemaand om je oren te spitsen bij dit kundig in elkaar gevlochten geheel aan melodieen.

3MA staat ook voor een mengeling van culturele tradities. De groepsleden laten zich echter niet vastpinnen op hun afkomst en laten de muziek gewoon voor zich spreken. Grotendeels instrumentaal, met her en der een beetje zang (o.a. tijdens Hanatra) en lichte percussionele bijdragen van Khalid Khouen, waardoor je enkel maar kan blijven luisteren naar deze muziek met als een van de hoogtepunten het dik acht minuten fascinerende Awal dat het album groots afsluit.

Anarouz ligt dan ook goed in het oor. De mix van instrumenten zorgt voor harmonie, maar niet zelden zijn er ook grooves en ritmische pulsen. Op Anarouz hoor je drie bijzonder getalenteerde artiesten aan het werk, die in een trek door vooral een menselijke boodschap van vrede en hoop overbrengen. 3MA nodigt dan ook volop uit om hun bijzondere en unieke muziek te ontdekken.  1. Anarouz
  2. Samedi Glace
  3. Anfaz
  4. Moustique
  5. Hanatra
  6. Lova
  7. Mariam
  8. Aretina
  9. Jiharka
  10. Awal