Recensie

20 februari 2018

3hattrio

Lord of the Desert

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Okehdokee Records

Lord of the Desert 3Hattrio Roots 4.5 3hattrio – Lord Of The Desert Written in Music https://writteninmusic.com

3hattrio presenteren met Lord Of The Desert hun nieuwste werkstuk. Met drie zijn ze : twee heren van middelbare leeftijd samen met een jonger, veelbelovend talent. Samen maken zij desert music, woestijnmuziek die ergens doet denken aan het rijke oeuvre van Ry Cooder, maar ook connecties heeft met Giant Sand, Calexico en wie moeite doet ook met Willy Vlautin (Richmond Fontaine) en Western Skies Motel.

Erg fijne referenties natuurlijk. De bandleden wonen aan de rand van Zion Nation Park (Utah) en laten zich inspireren door de rijke, overweldigende natuur (onder meer aan de Playa in Oost Oregon) en de poëzie van de uitgestrekte landschappen naast eeuwenoude tradities en het dagelijkse leven. Eerder maakten ze al een handvol albums als Solitaire (2016), Dark Desert Night (2015) en Year One (2014).

Wat zou het zonde zijn moest deze band niet doorbreken, vooral ook omdat de groep, bestaande uit musicoloog en muziekarcheoloog Hall Cannon (banjo, gitaar, vocals), Greg Istock (contrabas, foot percussie, vocals) en de jonge violist Eli Wrankle, een heel eigen stijl en sound heeft die we als uniek kunnen omschrijven. In het rijke palet aan inspiraties vind je country, folk en blues terug, al gaat het veel verder dan dat alleen. Zo vind je in het weemoedige vioolspel soms ook momenten die neigen naar een geslaagde mix van exotisme en klassiek (War). Het gaat om een herwerking van het Amerikaanse lied waarbij het trio uit die al te rijke roots iets nieuw en eigenzinnig probeert te brouwen.

Bijzonder is hoe al die puzzelstukjes naadloos in elkaar overgaan, van de volksere accenten die soms gelegd worden, het getokkel op banjo en viool (de kwieke, opgewekte opener Dust Devil) tot meer stemmige passages waarbij het trio gebruik maakt van ambient en spoken word. Die geven het van nature al sfeervolle album een extra spookachtig en mysterieus cachet. Lord Of The Desert is ook het type album dat echt alleen maar beter wordt bij herhaalde luisterbeurten.

Proef die titels en dan komt het inzicht dat de groep een veelheid aan ideeën aanboort. Zo hebben ze het onder meer over reizen (Pilgrim, Motel), identiteit (een hypnotiserend I Am), het verleden (het verhalende Wastelands Of Yesterdays), de natuur (het met wonderlijk vioolspel opgetuigde Night Sky), oorlog (de lichtpsychedelische sound van War) en religie (de wat zeurdigere, door discussie moegetergde vocal in Faith). Tezelfdertijd vormen zij onderdeel van een breder geheel waarin stof (Dust Devil) en woestijn (de traanvochtopwekkende, onder de huid kruipende prachtfinale Lord Of The Desert met een aan Mark Lanegan verwante prekersstem en knappe begeleiding van viool) zowel begin als einde zijn. De woestijn is hun inspiratiebron, hun alfa en omega, de plek van waaruit hun muziek ontstaat.

3hattrio staat voor bijzonder onderhoudende en tezelfdertijd toegankelijke muziek die echt veraf staat van de wereld van pophits en charts en misschien daarom ook net zo’n straffe indruk maakt. Hier zijn immers rasmuzikanten aan het werk die hun ambacht en talent volop tentoon spreiden. Aanbevelenswaardig voor eenieder die van échte muziek houdt. 1. Dust Devil
 2. Pilgrim
 3. Night Sky
 4. In Our Hands
 5. War
 6. Faith
 7. I Am
 8. Wastelands of Yesterday
 9. Skeleton Tree
 10. Motel
 11. Won't Help
 12. Poor Boys
 13. Lord of the Desert