×

Recensie

Roots

02 september 2019

3HatTrio

Live at Zion

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Okehdokee

Live at Zion 3HatTrio Roots 4 3HatTrio – Live at Zion Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de leden van 3HatTrio is het woestijngebied in het Zuidwesten zowat heilige grond. De natuur in hun thuishaven in de buurt van het Zion natuurpark in Utah vormt een inspirerend, spiritueel thema dat eerder aan bod kwam op Dark Desert Night en het recente Lord Of The Desert.

Hal Cannon, Eli Wrankle en Greg Istock komen voor de sessies meestal samen in Istock’s schilderachtige studio nabij de Virgin rivier. Voor de gelegenheid, in november viert het natuurpark Zion zijn honderdste verjaardag , nodigden ze enkele vrienden uit in een oud uitgeleefd kerkgebouw. Voor dat trouwe  en dankbare publiek brengen ze een muzikale ode aan hun thuishaven. Akoestische gitaar, banjo en viool worden ondersteund door akoestische bas en primitieve percussie en vormen  een soundtrack die naadloos aansluit bij de nabijgelegen adembenemende landschappen.

Op de alomtegenwoordige viool van Wrankle en banjo van folkarchivaris Cannon en de bas en percussie van Istock trekt het trio de lijn door van de muzikale traditie van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners met beurtelings door Istock en Cannon gedebiteerde chants en vervormde spoken word passages.

Avontuurlijke exploraties die ononderbroken doorlopen in afwisselend lang uitgesponnen bezwerende passages zoals Thelma & Louise, Desert Triptich en meer gebald songwerk  als Zion Song en Blood River, onveranderlijk naar de plaatselijke woestijn regio refererend. Enthousiaste handclaps van het zingende publiek flankeren het op helse ritmiek geënte Texas Traveler dat  deels op een traditional leunt. Na de ontknoping met Flight volgt nog een prachtige, meerstemmige afsluiting met Zion Coda.

Bijzonder fraaie meeslepende hommage  aan de Zion Canyon en smaakvol voorproefje van de concerten in Nederland  op 14 september in IJsselstein en tijdens de lente  volgend jaar.  1. Wind
  2. Thelma & Louise
  3. Zion Song
  4. Blood River
  5. Desert Triptych
  6. Texas Traveler
  7. Crippled Up Blues
  8. Flight
  9. Zion Coda