Recensie

15 oktober 2015

3Hattrio

Dark Desert Night

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Okehdokee Records

Dark Desert Night 3Hattrio Roots 3.5 3Hattrio – Dark Desert Night Written in Music https://writteninmusic.com

Het machtige landschap in Monument Valley, Arizona werd in 1958 gefotografeerd door Ansel Adams. In de buurt van de plaats waar de fotograaf in de eerste helft van vorige eeuw zijn beelden vastlegde, net over de grens in Utah creëren drie muzikanten een eigen genre, dat omschreven wordt als woestijnblues. Het trio werd geïnspireerd door de ondertussen beroemde zwart wit foto’s van Adams.

Met uitsluitend akoestische instrumenten leveren Gregg Istock en Hal Cannon, een van de oprichters van Desert String Band en, met de hulp van de jonge violist Eli Wrankle uit Toquerville, Utah een haast even impressionante bijhorende soundtrack af, een verfijnde vorm van western folk.

Dat gebeurt in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet met instrumentaal werk, enkel in het afsluitende  Crippled Up Blues een traditional ontbreekt de vocale inbreng  van Istock (bas en voetpercussie) en Cannon die naast de gitaren de onontbeerlijke banjo hanteert. Het duo is met uitzondering van de traditionals, Carry Me Away …… stamt uit de uitgebreide Keltische nalatenschap, verantwoordelijk voor het songwerk en  dat is geen slechte zaak. Vanaf het treurige Get Back Home schotelt het trio ons sterk, met cowboyromantiek doordrenkt verhalend songwerk waarvoor we… eerbiedig de hoed afnemen. 1. Get Back Home
 2. Carry Me Away
 3. Nothing
 4. Tammy's Sister
 5. Off the Map
 6. White Pressing Down
 7. Western City Nights
 8. Get on the Bus
 9. Sand Storm
 10. Left Texas
 11. Crippled-up Blues