×

Recensie

Pop

11 april 2018

– 3 Men In A

3 Men In A BoaT

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: W.E.R.F.

3 Men In A BoaT 3 Men In A BoaT Pop 4 3 Men In A BoaT – 3 Men In A BoaT Written in Music https://writteninmusic.com

Drie topmuzikanten in de Belgische jazz, drie paar handen die aan hetzelfde zeel trekken. Dat is 3 Men In A BoaT, bestaande uit contrabassist Kristof Roseeuw (FES, Too Noisy Fish), drummer Lionel Beuvens en accordeonist/zanger Philippe Thuriot. Het trio brengt op het W.E.R.F. label een prachtig debuutalbum uit.

Al jarenlang kwamen de muzikanten elkaar tegen. En altijd sluimerde er onderliggend: wat zou een eventuele samenwerking opleveren? Eerder toevallig werd aan drummer Lionel Beuvens gevraagd om bij een concert van Too Noisy Fish in te vallen voor drumwonder Teun Verbruggen, waardoor de samenwerking en interactie Roseeuw/Beuvens vrijwel direct vonken gaf. Zij haalden er Thuriot, die Roseeuw al veel langer kent, bij voor een van de ‘luistervink’avonden die standup comedian Wouter Duprez organiseerde en zodoende ontstond 3 Men In A Boat, een groepsnaam die verwijst naar het gelijknamige boek van Jerome K Jerome.

“Van musette, Afrikaanse grooves en kamermuziek tot lyrische jazz”, zo luidt het persbericht. Wat ook helemaal klopt. Het is een wonderlijke mengeling van vanalles en nog wat. Dominant in het geheel is de accordeon van Thuriot die het hele zaakje letterlijk trekt. Niet toevallig dat je dan onder meer terecht komt bij Richard Galliano (van wie ze Waltz For Nicky oppikken), al opent de set met Soweto Sorrow (afkomstig van het Blue album door Texier-Romano-Sclavis). Daarmee weet je gelijk al: de groep neemt geen voorafje, behoeft geen korte inleiding of introductie, maar gaat er gewoon helemaal voor.

Het helpt ook om in te zien dat het hier gaat om de interactie tussen verschillende persoonlijkheden, met elk verschillende talenten. Thuriot is prominent aanwezig als componist met drie stukken, maar laat op deze acht tracks tellend debuut ook ruimte voor zijn medemuzikanten. Zo is er Song Of Ive, een stuk van Lionel Beuvens die een heel andere vibe en sfeer heeft, maar die toch past binnen het geheel. En ook Roseeuws’ 3Men On The Road versterkt het achterliggende plan van het trio bondgenoten. Het illustreert goed dat hier vrienden aan het werk zijn die elkaar het nodige vertrouwen gunnen.

Het instrumentale karakter van het album versterkt het feit dat de mannen vol concentratie en focus spelen. Zo heb je een mix van intimiteit, maar ook van mysterieuze pracht en sfeervolle muziek met inspiraties die overal wel wat te vinden zijn. Evengoed heb je wat wildere, eerder chaotische en zelfs brutalere stukken die soms de wildere avant-garde atmosferen van DAAU oproepen. Het is, een beetje zoals de albumhoes al aangeeft, een bende die volop schildert met geluiden, ideëen en inspiraties. Dat levert met 3 Men In A BoaT alvast een erg geslaagd debuut op.

We hebben ook al vernomen dat het zeker de moeite is om het trio live te gaan checken. Om in de gaten te houden ! 1. L'aute Jorne/å Sommer Skjønn
 2. Black Gold
 3. Fanavalsen
 4. La Bash
 5. Når Eg Kommer Heim
 6. Shallow Brown
 7. La Derniere Bouteille
 8. Min Pipa
 9. Roll on the Day
 10. La Novio
 11. Rondeaux
 12. Rytmens Makt/Congo
 13. The New Land
 14. Leave Her, Johnny