×

Aankondiging

15 januari 2015

Nieuw album Steven Wilson: Hand. Cannot. Erase.

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Kscope

Op 2 maart verschijnt Hand. Cannot. Erase.: het nieuwe album van muzikale duizendpoot Steven Wilson. Het is alweer het vierde soloalbum van de Brit die vooral bekend werd met progband Porcupine Tree, het meer poppy Blackfield en de nauwe band met de Zweedse metalband Opeth en met name diens zanger en spil Mikael Åkerfeldt. Wilson is naast multi-instrumentalist ook producer en remixte albums van o.a. King Crimson, Jethro Tull en Yes. Hij is één brok inspiratie en creativiteit. De man kan muzikaal niet stilzitten en ademt muziek.

Zijn vorige plaat, The Raven That Refused To Sing (And Other Stories), was een melodisch pareltje en zijn beste solowerk tot nog toe. De verwachtingen voor dit nieuwe album zijn dan ook hooggespannen. Op Hand. Cannot. Erase. werkt Wilson wederom samen met gitarist Guthrie Govan, bassist Nick Beggs, drummer Marco Minneman, saxofonist / fluitist Theo Travis en toetsenist Adam Holzman. Ook vormgever en fotograaf Lasse Hoile behoort weer tot de vaste kern.

Meer van hetzelfde? Nee. Wij verwachten juist een geheel ander album dan de drie voorgangers. Hand. Cannot. Erase. zal positiever zijn, een plaat met wederom een duidelijk terug te horen waardering voor de prog uit de jaren zeventig, maar met een minder zwaarmoedige ondertoon. Er is minder ruimte voor jazz-invloeden; verwacht dus een bescheiden rol voor Travis. Helemaal nieuw is de bijdrage van de Israëlische zangeres Ninet Tayeb, die zelfs stukken solo zingt op dit album. Zij is niet de enige vrouwelijke invloed op dit album: Wilson heeft aangegeven dat hij bij het maken van deze plaat ontzettend is beïnvloed door het album “The Dreaming” van Kate Bush.

Hand. Cannot. Erase. is grotendeels geïnspireerd op de documentaire “Dreams of a Life” over een jonge vrouw (Joyce Carol Vincent) die in haar appartement in Londen overleed en daar 2 jaar kon blijven liggen zonder door iemand gemist te worden. Wilson werd geraakt door de documentaire en heeft zijn gedachten en emoties verwerkt in Hand. Cannot. Erase. In een tijdperk waarin we worden omringd door miljoenen mensen en de hele wereld kunnen volgen, alles kunnen lezen en delen via sociale media, zijn volledige isolatie en eenzaamheid merkwaardig genoeg verre van verleden tijd.

Meer info over dit album vind je op www.handcannoterase.com. Steven Wilson en band staan 24 maart in TivoliVredenburg in Utrecht en op 23 april in Hedon in  Zwolle.