×

Aankondiging

06 november 2018

Nieuw album en nieuw label voor Rival Sons

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Atlantic

Het Amerikaanse kwartet uit Huntington Beach (een voorstad van Los Angeles) is een band die ons al jarenlang kan bekoren. Tijdens een interview in de zomer van 2016 liet gitarist Scott ‘Fuzzlord’ Holiday zich al ontvallen dat de band het Earache label ging verlaten en zou tekenen bij een groot label. Dat is Atlantic geworden, of beter gezegd een sublabel van Atlantic met de naam Low Country Sound.

De band is erg blij met die overstap. Holiday: ““It is a huge honor to be signed to the longtime home of such rock legends as Foreigner, AC/DC, The Rolling Stones, Led Zeppelin and Phil Collins. It’s kind of romantic to be at this big, legendary record label. And fuck all the rock ‘n’ roll bands — if you want to get really romantic, look at all the soul acts they signed, like Ray Charles and Aretha Franklin. We’re talking about the bedrock, soul and blues, some of the most important recordings in the history of the world.”

Eerder dit jaar dook de band de Muscle Shoals studio in met topproducer David Cobb (die door de successen van Chris Stapleton inmiddels een veelgevraagd man is) en nam elf nieuwe nummers op. Zoals gebruikelijk ging de band zonder songmateriaal de studio in, componeerde ter plaatse en nam direct op. Die aanpak heeft voor- en nadelen. Enerzijds zorgt het voor spontaniteit en energie, anderzijds is de druk om in korte tijd met nummers op de proppen te komen wel erg hoog. Daarnaast is het nog maar de vraag of je juist in die korte periode dat je in de studio vertoeft wel je beste ideeën hebt.

De druk was ditmaal hoger dan anders omdat veel mensen kennis hebben gemaakt met de band. Ze waren immers anderhalf jaar voorprogramma van Black Sabbath tijdens hun wereldwijde afscheidstournee en deden ook nog diverse shows met Guns N’ Roses. Bovendien is het vijfde album het eerste voor een groot label. Een paar weken geleden verscheen de eerste single Do Your Worst waarop het vertrouwde geluid is te horen met de sterke zang van Jay Buchanan. Onlangs werd een tweede nummer genaamd Back In The Woods vrijgegeven. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de nummers weliswaar niet tegenvallen, maar niet behoren tot het sterkste materiaal dat de band opnam. Uiteraard kun je zelf oordelen door beide nummers hieronder te beluisteren.

op 25 januari verschijnt het nieuwe album Feral Roots waarop dus beide nummers te horen zullen zijn met negen andere nummers. Het album is gestoken in een bijzonder kleurrijke hoes van Martin Wittfooth die met name de vinyl liefhebbers zullen kunnen waarderen. Wie de recensies van de voorgaande albums heeft gelezen, begrijpt dat we zeer benieuwd zijn naar het eindresultaat.

Op 28 februari staat de band in de Melkweg om het nieuwe materiaal live over de bühne te brengen.