×

Aankondiging

30 juli 2019

Memory Streams is het nieuwe album van Portico Quartet

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Gondwana Records

De mannen van Portico Quartet kondigen deze week hun nieuwe album Memory Stream voor release op 4 oktober aan en droppen gelijk een wel heel erg goede eerste track: Signals In The Dusk. Wij kunnen nu al niet meer wachten op de opvolger van het majestueuze Art In The Age Of Automation van twee jaar terug.

Het uit oost Londen afkomstige Portico Quartet verraste in 2008 met Knee Deep in the North Sea en trok door met Isla om vervolgens bandlid van het eerste uur Nick Mulvey te zien vertrekken en na een flinke dip met het gelijknamige derde album Portico Quartet te verbijsteren met hun allerbeste album. Vervolgens viel de band bijna weer uit elkaar toen ze als Portico verder gingen. Maar met Art In The Age Of Automation hervond de band zich grandioos. Het was een fascinerende elektronische stap voorwaarts die met de Untitled EP werd voortgezet.

memory-streams

Met het succes van AITAOA speelde de band, ondertussen met naast voornaamste songschrijvers Jack Wylie (sax, electronics) en Duncan Bellamy (drums, electronics) ook weer Milo Fitzpatrick (contrabas) en Keir Vine (hang, keys, electronics) in de gelederen, weer op de mooie plekken die de muziekwereld te bieden heeft en wisten ze steeds weer het publiek optimaal te vervoeren.

Het maken van Memory Streams verliep in de slipstream van het succes van het album en de veel bezochte concerten, met veel energie en creativiteit. De sound van het album klinkt nog steeds overduidelijk als Portico Quartet. Wyllie: Memory Streams feels in some ways about the identity of the band, about the records we’ve made before, and the memory of them’. Bellamy: It’s a torrent of imagery, accessing and reliving archived memories, perhaps not even your own’.

Memory Streams heeft mede doordat de mannen weer als echte unit opereren een echte bandsound waar AITAOA en de Untitled EP meer een project van Wyllie en Bellamy was om de bandsound weer opnieuw te ontdekken. ‘We wanted to create something that had texture, fibre and space to it. Something that felt vivid, real and alive’. Gedurende de opnamen van het album nam de band ontzettend veel geluiden op, geluiden die de niet alleen de composities maar vooral de sfeer van de songs versterken, verdiepen. Wyllie: ‘We tried to reduce the pallet to what really identified the band and also as a way to help us write – it’s not easy if you have unlimited possibilities. But it was also was an interesting challenge as it was about writing something new, that felt like a development, whilst alsow drawing on the past’.

Als voorloper op het album verscheen deze week al een eerste track. Signals in The Dusk is een glorieuze track die de sound van Portico Quartet weer een mooie nieuwe verdieping geeft.

Liveoptredens (al gepland):

  • 15 september: Eilan festival, Terschelling (NL)
  • 13 november : Super Sonic Jazz, Amsterdam
  • 21 november: de Roma, Antwerpen