Aankondiging

14 januari 2010

Maak kennis met het nieuwe album van Pat Metheny

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Nonesuch Records

Op 29 januari verschijnt Orchestrion het revolutionaire nieuwe album van jazz-gitarist, componist en zeventienvoudig Grammy winnaar Pat Metheny. Metheny staat bekend als een muzikant die graag experimenteert. Op Orchestrion doet hij er nog een schepje bovenop. Metheny: “Now, nearly 10 years into the new century, it feels like time to try to create something particularly connected to the reality of this unique period in time.”

Het idee voor de albumtitel Orchestrion dateert uit de late 19e en begin 20e eeuw waarin grote mechanische instrumenten gebruikt werden om de klanken van een volledig orkest na te bootsen. Op Orchestrion heeft Metheny alles zelf geschreven en ‘ingespeeld’. De componist en gitarist gebruikt op het album een variëteit aan curieuze, voor hem op maat gemaakte instrumenten. De instrumenten werden door Metheny bespeeld via onder meer solenoïde knoppen en pneumatische aandrijvingen. Gecombineerd met de voor Metheny zo kenmerkende fusion is dit de meest originele set uit zijn carrière te noemen.

Ga om een introductie van het album te zien naar de site van het platenlabel Nonesuch.

Metheny heeft meerdere solo, duet, trio en kwartetopnames gemaakt met grote artiesten zoals Ornette Coleman, Steve Reich, Herbie Hancock, Jim Hall, Charlie Haden, Brad Mehldau en vele anderen. Zijn band, de Pat Metheny Group, is in 1977 opgericht en is het enige ensemble in de geschiedenis dat Grammy’s in de wacht heeft gesleept voor zeven opeenvolgende releases.

Begin februari komt Metheny voor drie shows naar Nederland:
03 februari 2010: Oosterpoort – Groningen
11 februari 2010: Concertgebouw – Amsterdam
12 februari 2010: Frits Philips Hal – Eindhoven