×

Aankondiging

30 juli 2018

Love is Magic: het nieuwe album van John Grant

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Precies drie jaar na het verschijnen van Grey Tickles, Black Pressure verschijnt op 12 oktober het vierde John Grant album Love is Magic. ‘Each record I make is more of an amalgamation of who I am’, vertelt Grant. ‘The more I do this, the more I trust myself, and the closer I get to making what I imagine in my head’.

Grant is in korte tijd uitgegroeid tot de kleine groep meest belangwekkende muzikanten van deze tijd. Waar het met zijn eerste band Czars maar niet echt wilde lukken maakte Grant met zijn solodebuut Queen of Denmark (2010) gelijk maar een wonderbaarlijk mooi meesterwerk. En opvolger Pale Green Ghosts (2012), die een meer electronic kant liet horen, maakte al net zoveel indruk. Wederom een meesterwerk. Met zijn derde album Grey Tickles, Black Pressure vond hij een meesterlijke tussenweg tussen de eerste twee albums. Zijn populariteit groeide zo hard dat hij in 2016 op eigen kracht de Royal Albert Hall uitverkocht (om daar een jaar later met een tribute aan de grote Scott Walker samen met Susanne Sundfør, Jarvis Cocker en Richard Hawley wederom voor een uitverkochte zaal op te treden).

jg22

Love is Magic, zijn vierde album, werd opgenomen in nauwe samenwerking met Benge (Ben Edwards) de ‘analogue synth expert/collector’ waarmee Grant ook in Creep Show zit, de band die dit voorjaar het fijne album Mr Dynamite uitbracht. Het album heeft daardoor een duidelijk electronic feel meegekregen. Ook Midlake-bassist Paul Alexander had een voorname rol in het productieproces en speelde bas en verzorgde veel van de achtergrondvocalen (Midlake nam Grant na het verscheiden van Czars op sleeptouw en hielp hem optimaal met het opnemen van Queen of Denmark).

Met het vrijgeven van de wonderschone titeltrack, met die heerlijke naar Serge Gainsbourg buigende baspartij over dat heerlijk warme bad van synths, wordt in ieder geval duidelijk dat ook Love is Magic een muzikaal super interessant album gaat worden. En die goddelijke stem…die wordt met elk album maar mooier.

Van de titeltrack is alvast een lyric video verschenen.

Love is Magic verschijnt op 12 oktober via Bella Union.